Αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στα ηλεκτρικά πατίνια αν οι χρήστες τους εξακολουθήσουν να κινούνται ανεξέλεγκτα και χωρίς κανόνες φαίνονται αποφασισμένοι να βάλουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης. «Με 25 χλμ. δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται πάνω κάτω σε όλο το παραλιακό μέτωπο και στους πεζόδρομους ανάμεσα στον κόσμο» λέει ο ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστας Τσιαπακίδης.

Όπως τονίζει ο ίδιος μιλώντας στον City 106.1, αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα ο δήμος θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το παράδειγμα του Παρισιού και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πατινιών. «Οι εταιρίες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πεπατημένη του Παρισιού και του Ηρακλείου Κρήτης. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου τα καταργείς και ας πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή όπου θέλουν» .

Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Τροχαίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενοικίασης των πατινιών. «Εμείς συγκαλούμε για ακόμα μια φορά διαβούλευση. Θα τα βάλουμε όλα κάτω και να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων, γιατί αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας δεν πάει άλλο και δεν θα το αφήσει ούτε ο δήμος ούτε η Τροχαία».

«Θα πρέπει να μπει ένα νομικό πλαίσιο για τα πατίνια, για το τι πρέπει να κάνει καθένας και τι υποχρεώσεις έχει»

Το ηλεκτρικό πατίνι θέλει κανόνες και ο δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται διατεθειμένος να τους επιβάλει

«Η παραβατικότητα των πατινιών έχει ξεπεράσει και το κόκκινο. Θα πρέπει να μπει ένα νομικό πλαίσιο και γι’ αυτό τον λόγο θα κάνουμε και μια κανονιστική για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας και τι υποχρεώσεις έχει. Από την πλευρά του ο δήμος θα προσπαθήσει να βρει και χώρους να δώσει με το ανάλογο αντίτιμο στις εταιρείες, όπου εκεί θα παρκάρουν τα πατίνια» σημειώνει ο κ. Τσιαπακίδης.

Και κατασχέσεις πατινιών

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις αν δεν υπάρξει συμμόρφωση εταιρειών και χρηστών: «Η επόμενη κίνηση είναι να βγουν φορτηγά και να αρχίσουν να φορτώνουν τα πατίνια που θα είναι παράνομα σταθμευμένα και θα τα πηγαίνουν στις αποθήκες».

«Αυτό που τώρα συμβαίνει και τα αφήνουν ανεξέλεγκτα μπροστά στις οικοδομές, σε ράμπες αναπήρων ή όπου αλλού δεν θα το αφήσουμε να συνεχιστεί» αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

«Θα πρέπει να καθορίσουμε και τα όρια ταχύτητας. Τα πατίνια πάνε με 25 χλμ. και δεν μπορεί με αυτά τα χιλιόμετρα να πηγαινοέρχονται πάνω κάτω σε όλο το παραλιακό μέτωπο, όταν από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο ο συγκεκριμένος χώρος είναι γεμάτος παιδιά, μανάδες, παππούδες και γιαγιάδες με τα καροτσάκια και τα παιδάκια να παίζουν. Ούτε αυτό που γίνεται στους πεζόδρομους».

Από Σάββατο τα πρόστιμα

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, η σύσκεψη της Παρασκευής είναι καθοριστική για το μέλλον των πατινιών στη Θεσσαλονίκη. Ήδη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας ανακοίνωσε ότι αρχίζουν άμεσα οι έλεγχοι στους οδηγούς των πατινιών.

«Θα βγούμε και εμείς μετά την Παρασκευή μαζί με τη Τροχαία και θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα» αναφέρει ο κ. Τσιαπακίδης. «Πρέπει να μπει ένα θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί 12χρονος να το νοικιάζει με μια φόρμα που υπάρχει και ο γονέας να μην γνωρίζει. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί δύο άτομα πάνω χωρίς κράνος να κινούνται κόντρα στον μονόδρομο. Είναι η τελευταία φορά που τα συμφωνηθέντα θα πρέπει ως κύριοι να τα τηρήσουν. Δεν τηρήθηκαν και υπάρχουν ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο. Υπάρχουν και οι παραβάσεις της κατάληψης δημόσιου χώρου και 300 ευρώ πρόστιμο και μετά την παρέλευση άλλων τριών ημερών άλλο ένα 300αρι».

«Πρέπει να πάρουμε σκληρά μέτρα και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι άσχημο» καταλήγει διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε 12χρονα να είναι ανά δύο πάνω στα πατίνια. «Δεν έχω δει κανέναν με κράνος αλλά έχω δει με κινητό και να οδηγούν με το ένα χέρι».



ΠΗΓΗ