Το Tour d’Argent διαθέτει ήδη μια κάβα 320.000 μπουκαλιών, μια παγκοσμίου φήμης συνταγή για πάπια και μια ιστορία 441 ετών. Τώρα, το θρυλικό εστιατόριο πρόκειται να σερβίρει την “plat de resistance” του: μια θέα στα κορυφαία δύο γεγονότα για το Παρίσι το 2024 — την αναγέννηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Ένα ορόσημο της πόλης από μόνο του, και έμπνευση για το εστιατόριο στην ταινία “Ratatouille”, το Tour d’Argent άνοιξε ξανά πρόσφατα μετά από τη δική του ανακαίνιση, κατά την οποία διατηρήθηκαν οι παραδόσεις ενώ προσαρμόστηκε στον 21ο αιώνα.

«Είναι πολύ καθησυχαστικό για πολλούς πελάτες να βλέπουν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην ιστορία μας και στη γαλλική γαστρονομική ιστορία», δήλωσε στο Associated Press ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος Αντρέ Τεράιλ.

Το εστιατόριο ισχυρίζεται ότι είναι το παλαιότερο στο Παρίσι, με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του, το 1582, να είναι ανάγλυφη στις πόρτες. Λέει, ότι ο βασιλιάς Ερρίκος IV έφαγε πατέ ερωδιού εδώ. Ο «Βασιλιάς Ήλιος», ο Λουδοβίκος ΙΔ’ παρέθεσε ένα γεύμα εδώ στο οποίο συμμετείχε μια ολόκληρη αγελάδα. Πρόεδροι, καλλιτέχνες όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, και διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Μέριλιν Μονρόε, κοσμούσαν τα τραπέζια του έκτοτε.

Σήμερα, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο παραμένει ένα από τα πλέον «αποκλειστικά» μέρη για φαγητό στη γαλλική πρωτεύουσα, απρόσιτο για τους περισσότερους. Το απλούστερο μεσημεριανό μενού σταθερής τιμής κοστίζει 150 ευρώ και το πιο προσιτό δείπνο σταθερής τιμής είναι 360 ευρώ – και αυτό χωρίς καν να κρυφοκοιτάξετε το βιβλίο βάρους 8 κιλών που ονομάζεται «Βίβλος» της κάβας του.

Αλλά το αναγεννημένο Tour d’Argent προσφέρει επιλογές για όσους θέλουν να αναπνεύσουν στη σπάνια ατμόσφαιρά του χωρίς να… επενδύσουν σε ένα πλήρες γεύμα: ένα σαλόνι στο ισόγειο που σερβίρει κρουασάν το πρωί, ένα διπλανό μπαρ που σερβίρει κοκτέιλ δίπλα στο τζάκι το βράδυ και μια ταράτσα-μπαρ ανοιχτό τους θερμότερους μήνες, όπου η εκπληκτική θέα του εστιατορίου κόβει την ανάσα.

Θέα στη Notre Dame

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται στο επίκεντρο σε αυτό το πανόραμα του Παρισιού, ένα εργοτάξιο όπως κανένα άλλο. Οι τεχνίτες τοποθετούν ένα νέο κωδωνοστάσιο και στέγη στο μνημείο, αντικαθιστώντας εκείνα που κατέρρευσαν στην πυρκαγιά του 2019 που απείλησε να καταστρέψει ολόκληρο τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό.

Κομμάτι-κομμάτι, οι σκαλωσιές που περιβάλλουν τον Ναό θα κατέβουν κατά τη διάρκεια του 2024, εγκαίρως για να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου.

Για τους γείτονές του στο Tour d’Argent, η αποκατάσταση της Notre Dame είναι ευπρόσδεκτη είδηση.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ορόσημο και πιθανότατα είχε χάσει λίγη προσοχή λόγω του Πύργου του Άιφελ», είπε ο Τεράιλ. Μετά την πυρκαγιά, η Παναγία των Παρισίων δέχθηκε ένεση χρηματοδότησης, κυρίως από τις ΗΠΑ. «Πολλή αγάπη από το εξωτερικό, φροντίζοντας να ανακαινιστεί ο καθεδρικός ναός».

Ο Τεράιλ σκέφτηκε μια αναμόρφωση και για το Tour d’Argent και τελικά το πέτυχε μετά από ένα κλείσιμο 18 μηνών που προκλήθηκε από την πανδημία. «Ο Covid κατά μία έννοια επιτάχυνε τα πράγματα, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι κατά κάποιο τρόπο επιταχυντής για τα πάντα στο Παρίσι», λέει.

«Έχουμε μια θέση στην πρώτη σειρά για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μεγάλο προνόμιο. Ξεκινά ακριβώς από εκεί», λέει, δείχνοντας το σημείο όπου θα εκτυλιχθεί η πρωτοφανής τελετή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

Το εστιατόριο άνοιξε ξανά σε γενικά θετικές κριτικές, μετά από χρόνια κατά τα οποία είχε θεωρηθεί ότι στηρίζεται στις δάφνες του. Η Michelin λέει ότι η κουζίνα και η εξυπηρέτηση αναζωογονήθηκαν «χωρίς να απομακρύνονται από τη φύση της».

Το Tour d’Argent – που μεταφράζεται ως “Ασημένιος Πύργος” – έχει μια επανασχεδιασμένη τραπεζαρία με ανοιχτή κουζίνα και ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στον τελευταίο όροφο που νοικιάζει για σχεδόν 9.000 ευρώ τη βραδιά.

Μοναδικές συνταγές

Το χαρακτηριστικό πιάτο του παραμένει η «πατημένη πάπια» (canard à la presse), ψημένη στο αίμα της και κομμένη από τους σερβιτόρους στον αέρα αντί σε σανίδα. Από το 1890, το εστιατόριο δίνει στους πελάτες πιστοποιητικά με τον αύξοντα αριθμό της πάπιας που σερβίρησαν. Τώρα έχουν ξεπεράσει πολύ το ένα εκατομμύριο.

Το πολυάσχολο προσωπικό της κουζίνας χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα και συνταγές που τηρούνται προσεκτικά, όπως ένα σαγηνευτικό ορεκτικό «μυστικό αυγό» σε σάλτσα τρούφας.

«Πρέπει να μαγειρέψετε το ασπράδι του αυγού, αλλά όχι τον κρόκο», εξηγεί ο εκτελεστικός σεφ Γιανίκ Γρανκέ.

«Οι άνθρωποι, όταν έρχονται να φάνε, εκπλήσσονται όταν δεν γνωρίζουν το μυστήριο και συχνά έρχονται σε μένα ρωτώντας πώς καταφέρνω να κρατήσω τον κρόκο ωμό μέσα και το ασπράδι μαγειρεμένο. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω, απλά δεν μπορώ να πω», λέει χαμογελώντας.

«’Το μυστικό είναι μυστικό. Voilà».

Πηγή ΟΤ



ΠΗΓΗ