Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς ενώ οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει στη βόρεια Γάζα που «στενάζει» από την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και νερού.

Η πείνα και οι ασθένειες απειλούν τον πολύπαθο πληθυσμό της Γάζας που καταγγέλλει τη διεθνή κοινότητα για την απραξία της.

Αίγυπτος και Μαυριτανία επικαλούνται το ψήφισμα 377, με το οποίο η ΓΣ μπορεί να προσπεράσει το ΣΑ που για ακόμα μία φορά δεν έλαβε απόφαση για κατάπαυση πυρός μετά το βέτο των ΗΠΑ.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:48 Νέα επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να πιέσει για να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το τέλος αυτής της εβδομάδας, ανέφεραν οι Times of Israel επικαλούμενοι Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Σάλιβαν θα εκφράσει επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα και πιέζει περισσότερο προς τη νότια Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις Φιλ Γκόρντον.

06:40 Η Αίγυπτος και η Μαυριτανία επικαλέστηκαν το ψήφισμα 377 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γνωστό και ως ψήφισμα «Ενωμένοι για την ειρήνη».

Το ψήφισμα «Ενωμένοι για την Ειρήνη», που εγκρίθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1950, έχει ως στόχο να επιτρέψει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, να δράσει όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑΗΕ) «απέτυχε να ασκήσει την πρωταρχική του ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2022, όταν η ΓΣ του ΟΗΕ ψήφισε να απαιτήσει από τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα.

Το ψήφισμα επιτρέπει στη ΓΣ του ΟΗΕ να συστήσει τη χρήση βίας, αλλά αυτή η πτυχή του ψηφίσματος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, το 1951, καλώντας τα κράτη να παράσχουν βοήθεια στη «δράση των Ηνωμένων Εθνών στην Κορέα».

Αντίθετα, το ΣΑΗΕ έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις ή να εξουσιοδοτήσει διεθνή δύναμη.

06:30 Η απειλή της πείνας πάνω από τη Γάζα

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Τα περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο για τους κατοίκους στη Γάζα καθώς μετά από δύο μήνες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών η πείνα και οι ασθένειες πολιορκούν επίσης τους Παλαιστίνιους.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 



ΠΗΓΗ