Αρχίζουν να επιστρέφουν στην καθημερινότητα οι ισραηλινές επιχειρήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και του επακόλουθου πολέμου στη Γάζα.

Δύο εβδομάδες μετά τον πόλεμο περισσότερες από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δεν λειτουργούσαν. Η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται και μια βδομάδα πριν μόλις το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων ήταν εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ.

Υπήρξε 21% πτώση των εβδομαδιαίων αγορών με πιστωτικές κάρτες από τον προπολεμικό μέσο όρο το 2023

Παρόλα αυτά, η οικονομία απέχει πολύ από το να βρεί τους κανονικούς ρυθμούς της. Τα δύο πέμπτα των επιχειρήσεων στο νότο, όπου οι υποδομές υπέστησαν ζημιές και οι κοινότητες εκκενώθηκαν, εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά κλειστές, και πάνω από το ένα τρίτο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων αγωνίζονται να στελεχώσουν τα εργοτάξιά τους, καθώς πολλοί από τους υπαλλήλους τους προέρχονται από τη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι από την έναρξη της σύγκρουσης απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο Ισραήλ .

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις. Υπήρξε 21% πτώση των εβδομαδιαίων αγορών με πιστωτικές κάρτες από τον προπολεμικό μέσο όρο το 2023 και έλλειψη προσωπικού που προκλήθηκε από την πρωτοφανή πρόσκληση 300.000 εφέδρων, δηλαδή του 8% του εργατικού δυναμικού, στο στρατό. Η έρευνα αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις που απασχολούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ.

Η οικονομία του Ισραήλ έχει πληγεί σκληρά

Ο πόλεμος κοστίζει περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα

Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας συγκαταλέγονται στις λιγότερο επηρεαζόμενες, με μόνο το 9% να αναμένει μείωση των εσόδων τους κατά περισσότερο από 50% αυτόν τον μήνα και μόλις το 19% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναμένει το ίδιο. Οι επιχειρήσεις υγείας, πολιτισμού και αναψυχής δεν αναμένουν βελτίωση των εσόδων τους τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία έχει πληγεί σκληρά. Ο πόλεμος κοστίζει περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα και μπορεί να κοστίσει 180 δισεκατομμύρια σέκελ (48 δισεκατομμύρια δολάρια) τα οικονομικά έτη 2023 και 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ένας δείκτης που δημοσιεύεται από την κεντρική τράπεζα για να δείξει την κατεύθυνση της οικονομίας, ο σύνθετος δείκτης κατάστασης της οικονομίας, μειώθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη πτώση από την πτώση 2,8% τον Απρίλιο του 2020 λόγω του Covid-19.

Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ