Όπως αναφέρει το Associated Press και αναδημοσιεύει o Guardian ένας Ισραηλινός που δεν υπηρέτησε ποτέ στο στρατό κατηγορείται ότι παρίστανε τον στρατιώτη και έκλεβε όπλα και εξοπλισμό, αφού μπήκε κρυφά σε μια μονάδα του στρατού. Συμμετείχε μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε μάχες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε την Κυριακή, ο Ρόι Γιφράχ, 35 ετών, εκμεταλλεύτηκε τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για να ενταχθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις και να κλέψει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών και ευαίσθητου εξοπλισμού επικοινωνιών.

Έβγαλε φωτογραφία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Γιοάβ Γκαλάντ, ενώ έκλεψε και ένα drone – Είχε πρόγραμμα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέρασε χρόνο πολεμώντας στη Γάζα και μάλιστα εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία δίπλα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις τους σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Παρουσιάζονταν με διαφορετικές ιδιότητες κάθε φορά, αλλά τον έπιασαν όταν σταμάτησε το πλιάτσικο για να πουλήσει τα λάφυρα

Ο Γιφράχ πήγε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και παρουσιάστηκε εναλλάξ ως αστυνομικός, στρατιώτης μάχης από επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες, ειδικός στη διασπορά βομβών και μέλος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Γιφράχ στις 17 Δεκεμβρίου και βρήκε στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες όπλων, χειροβομβίδες, γεμιστήρες, ασύρματους, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στολές και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφορία αν πρόλαβε να κλέψει και τανκ.

Η υπεράσπιση

Ο Εϊτάν Σαμπάγκ, ο δικηγόρος του Γιφράχ, δήλωσε στο ισραηλινό Κανάλι 12 TV ότι «ο Γιφράχ κατέβηκε στο νότο για να βοηθήσει ως νοσηλευτής με μια οργάνωση πρώτων βοηθειών και πολέμησε γενναία για την υπεράσπιση του Ισραήλ για περισσότερους από δύο μήνες. Βοηθούσε ανθρώπους και βοηθούσε στη διάσωση ανθρώπων, όλα αυτά κάτω από πυρά, ενώ παράλληλα πολεμούσε εναντίον τρομοκρατών».

Συνεχίζοντας δήλωσε πως «Μετά από αυτό (την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) εντάχθηκε σε μια επίλεκτη μονάδα μάχης μέσα στη Γάζα και πολέμησε τους τρομοκράτες της Χαμάς πρόσωπο με πρόσωπο, με την έγκριση των IDF, με στρατιωτικό εξοπλισμό που του παρείχαν οι IDF. Είναι παράλογο, το κράτος του Ισραήλ, το οποίο απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες του, τώρα κυνηγάει έναν πολίτη, τον πελάτη μου, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά στο Ισραήλ».

Το κατηγορητήριο λέει πως θα πωλούσε τον οπλισμό στη μαύρη αγορά. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης άλλα τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, σε σχέση με την κλοπή των όπλων. Τυπικά θα μπορούσε να ισχυριστεί το κλασσικό πως «Αν δεν τα έκλεβα εγώ, θα τα κλέψει κάποιος άλλος».

Πηγές: Guardian, Associated Press, Times of Israel



ΠΗΓΗ