Οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν εποχές πανδημίας, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, καθώς η ζήτηση για αντιβιοτικά και τέστ για κοροναϊό και γρίπη έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Η έξαρση των ιώσεων που έχει φανεί στην αύξηση στις νοσηλείες αποτυπώνεται και στα φαρμακεία καθώς τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν από κόσμο που ζητά συμβουλές.

Η ζήτηση για τεστ κοροναϊού και γρίπης έχει δεκαπλασιαστεί αναφέρουν φαρμακοποιοί στην ΕΡΤ ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού παρουσίασε αύξηση 37%

Ειδικότερα το πρόβλημα αφορά σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, ενώ ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα υπήρξαν και άλλες φορές κατά τη διάρκεια του έτους δημιουργώντας πρόβλημα σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Αύξηση σχεδόν 40% σε νοσηλείες λόγω κοροναϊού

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου 1.496 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.

Επαναφορά της μάσκας

Ισχυρές είναι οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δομές υγείας, όσο και για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η υποπαραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων.

Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.



ΠΗΓΗ