Έλλειψη στα κρεμμύδια φαίνεται πως έχουμε και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε αγορές που πριν λίγο καιρό ούτε που φανταζόμασταν. Μια από αυτές έστω και σε μικρό βαθμό είναι το μακρινό και άγνωστο Ουζμπεκιστάν!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του EastFruit: «Το Ουζμπεκιστάν κατέγραψε αύξηση στις εξαγωγές κρεμμυδιών τον Δεκέμβριο, καθώς οι εξαγωγείς του προϊόντος έγιναν πιο αποτελεσματικοί σε ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τους φορείς των logistics της ασιατικής χώρας, η ζήτηση για αποστολή κρεμμυδιών του Ουζμπεκιστάν αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο για το πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου και ολόκληρου του μήνα Οκτωβρίου.

Με βάση τα αιτήματα, ο κύριος προορισμός των αποστολών κρεμμυδιών του Ουζμπεκιστάν είναι η Λετονία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αιτημάτων. Η Πολωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία.

Υπάρχουν επίσης περιστασιακά αιτήματα για εξαγωγή κρεμμυδιών από το Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

Όπως έχει ήδη τονιστεί από το EastFruit, μέχρι το τέλος του 2023 τα κρεμμύδια θα γίνουν ένα από τα πλέον εξαγόμενα προϊόντα του Ουζμπεκιστάν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. Φέτος η χώρα όχι μόνο αύξησε σημαντικά τους όγκους αυτού του προϊόντος στις ξένες αγορές, αλλά διεύρυνε σημαντικά και τη γεωγραφία των εξαγωγών.

Κρίση κρεμμυδιών

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το Ουζμπεκιστάν εξήγαγε περίπου 245 χιλιάδες τόνους κρεμμυδιών την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023. Όσον αφορά τον όγκο, αυτό είναι 33% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2022 και 22% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2021.

Επιπλέον, ενώ πέρυσι τα κρεμμύδια του Ουζμπεκιστάν παραδόθηκαν στις αγορές 14 χωρών, φέτος ο αριθμός των χωρών εισαγωγής αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%».

Προφανώς οι υψηλές τιμές έχουν αναγκάσει σε στροφή προς τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρθηκε προ ημερών σε ρεπορτάζ του Mega «ένα κιλό κρεμμύδια στη λαϊκή αγορά φτάνει το 1 ευρώ και 35 λεπτά, στο σούπερ μάρκετ δεν πέφτει κάτω από 1, 40 ενώ πέρσι κόστιζε μόλις 80 λεπτά».

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι παγκόσμιο αφού εδώ και μήνες όλοι μιλούν για την κρίση των κρεμμυδιών σε συνέχεια της επισιτιστικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη…



ΠΗΓΗ