Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών σχετικά με τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πως ζήτησε να μην μπαίνει «το κάρο μπροστά από το άλογο».

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί πρώτα να εξηγήσει στους βουλευτές το νομοσχέδιο και να μετριάσει τις αντιδράσεις

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Πλέον, η σχετική ρύθμιση φαίνεται να παγώνει για τουλάχιστον μετά τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εκείνο το χρονικό διάστημα θα μπορέσει με περισσότερη νηφαλιότητα να παρουσιάσει το νομοθέτημα.

Βέβαια, στην εξίσωση αυτής της απόφασης μπαίνουν τα ισχυρά εμπόδια που έθεταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αρκετοί εκ του Σαμαρικού μπλοκ, όπως και της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ ή είχαν τοποθετηθεί αρνητικά για το νομοσχέδιο ή ζητούσαν ενημέρωση ως προς τι θα περιλαμβάνει.

Τελικώς επικράτησε το δεύτερο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί πρώτα να εξηγήσει στους βουλευτές το νομοσχέδιο και να μετριάσει τις αντιδράσεις και ακολούθως να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ορκωμοσία των νέων υπουργών

Προτάσεις νόμου από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νέα Αριστερά αντέδρασαν έντονα τόσο στα χθεσινά λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και στο πάγωμα της νομοθετικής ρύθμισης για το ομόφυλα ζευγάρια, φέρνοντας σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή ώστε να στριμωχτεί πολιτικά ο πρωθυπουργός.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε έντονα στη φράση «το κάρο μπροστά από το άλογο» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έγραψε στα αγγλικά και στα ελληνικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ντροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη «για τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα».

Ακολούθως η Νέα Αριστερά υποστήριξε πως «τα αυτονόητα δικαιώματα και η ισότητα των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν τις καθυστερήσεις και τα παιχνίδια ισορροπιών του κύριου Μητσοτάκη».

Το πρωί της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι το εξής: Ναι ή όχι στην ισότητα στον γάμο; Είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη;», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε πως «είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη; Αν ναι, θα υπερψηφίσετε. Αν όχι, θα κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι και η Νέα Αριστερά θα καταθέσει πρόταση νόμου, καλώντας «τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και νόμος του ελληνικού κράτους».

Η ανάρτηση Πατέλη με τον σύζυγό του

Σημειώνεται ότι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, συνόδευε τις ευχές του για τη νέα χρονιά με μια φωτογραφία με τον σύζυγό του με τον οποίο επισημοποίησαν τη σχέση τους το 2009, με έναν γάμο στο Λονδίνο.

Ο Αλέξης Πατέλης μάλιστα, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παντρευτεί και στην Ελλάδα. «Προσωπικά, πιστεύω στον θεσμό του γάμου. Φαντάζεσαι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον ή κάποια και να μην μπορείς να μοιραστείς την ευτυχία σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Στους αναγνώστες σας λέω ‘’Θυμηθείτε την ημέρα του γάμου σας, τα συναισθήματα που είχατε’’. Δεν πρόκειται απλώς για ένα χαρτί», είχε αναφέρει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», τον Φεβρουάριο του 2021.



ΠΗΓΗ