Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Golden Visa, οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να λάβουν άδεια μόνιμης ή μακροχρόνιας διαμονής με αντάλλαγμα να πραγματοποιήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό επένδυσης στη χώρα υποδοχής. Στη χώρα μας το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η αλλαγή του καθεστώτος στην Πορτογαλία, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις εγχώριες αγορές τα προγράμματα αυτά, κυρίως ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Πολλοί επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους ή να αποκτήσουν μια δεύτερη υπηκοότητα βρίσκουν τις golden visas ελκυστικές. Αλλά δεν είναι όλα τα προγράμματα που προσφέρουν χρυσές θεωρήσεις ισότιμα. Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να παρέχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και οφέλη από άλλα, ανάλογα με τους στόχους, τις προτιμήσεις και το προφίλ του επενδυτή.

Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να παρέχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και οφέλη από άλλα

To Economic Times, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά κριτηρίων, προβάλλει και κατατάσσει  τα καλύτερα προγράμματα χρυσής βίζας για τους επενδυτές το 2024, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη θέση.

Ειδικότερα:

Ελλάδα

Σύμφωνα με άρθρο η Ελλάδα παρέχει ένα από τα πιο ελκυστικά και σε λογικές τιμές προγράμματα Golden Visa στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 250.000 ευρώ μπορούν να επενδυθούν σε ακίνητα ή 400.000 ευρώ σε μετοχές ή ομόλογα. Εφόσον διατηρείται η επένδυση, η άδεια διαμονής έχει πενταετή ημερομηνία λήξης και είναι ανανεώσιμη επ’ αόριστον. Ο επενδυτής μπορεί να επισκεφθεί 26 χώρες Σένγκεν χωρίς βίζα.

Σημειώνεται ότι το μερικώς τροποποιημένο πρόγραμμα της Golden Visa, που ισχύει στην Ελλάδα, έφερε από την αρχή του χρόνου έως και τον Νοέμβριο έσοδα ύψους 1,32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι τα συνολικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το σύνολο το 2023 θα περιλαμβάνουν τις χρυσές βίζες που εκδίδονται το Δεκέμβριο, καθώς και ότι για το τελευταίο πεντάμηνο του χρόνου το όριο για την απόκτηση του διαβατηρίου έχει διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ για τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, υπολογίζεται ότι φέτος θα καταγραφεί νέο ρεκόρ, με τα έσοδα να εκτινάσσονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έως το Νοέμβριο είχαν κατατεθεί 9.459 αιτήματα μόνιμου επενδυτή, αυξημένα κατα 117% σε σύγκριση με το εντεκάμηνο του 2022. Τα αιήματα αρχικής χορήγησης ήταν 7.752, που ισοδυναμούν με επενδύσεις σε real estate ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ.. Τουλάχιστον, όμως, από τον Αύγουστο, οπότε άρχισε να ισχύει το νέο διπλάσιο όριο, υποβλήθηκαν 2.866. Τα αιτήματα ισοδυναμούν σε 716 εκατομμύρια, ποσό υπολογισμένο συντηρητικά, καθώς δεν είναι γνωστό αν οι αιτήσεις αφορούν επενδύσεις σε περιοχές που ισχύει το νέο όριο.

Πάντως, οι Golden Visa που έχουν εκδοθεί φέτος αγγίζουν τις 5.302 (αυξημένες 112%), από όπου προκύπτει και το ελάχιστο ποσό επενδύσεων 1,3 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα διαβατήρια σε ισχύ ανήκουν σε πολίτες από την Κίνα (45%) και ακολουθεί η Ρωσία (14%), η Τουρκία (10%) και η Αίγυπτος 5%, ενώ στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και Ισραηλινοί πολίτες, έπειτα από τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Αν και η ταχύτητα ανταπόκρισης στη ζήτηση έχει ανέβει, οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Golden Visa φτάνουν τις 8.461, το 75% των οποίων αφορά σε αρχική χορήγηση και περιλαμβάνει κυρίως τους επενδυτές από Κίνα (κατά 69%). Η μερίδα του λέοντος, και συγκεκριμένα 7.490 εκκρεμότητες, αφορούν σε αγορές ακινήτων που θα γίνουν στην Αττική, αφού και μετά το διπλασιασμό του ορίου, οι επενδυτές εκεί στρέφονται, αναζητώντας ευκαιρίες σε Πειραιά, δυτικά προάστια και Αργοσαρωνικό.

Ιταλία

Ένα από τα πιο δημιουργικά και ανταγωνιστικά προγράμματα Golden Visa στην Ευρώπη παρέχεται από την Ιταλία, γράφει το άρθρο. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης ποικίλλει ανάλογα με το είδος του έργου και τον αντίκτυπο, από 250.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η καινοτομία, η έρευνα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι μεταξύ των επενδυτικών εναλλακτικών λύσεων. Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ιταλία για τουλάχιστον ενενήντα ημέρες ετησίως, η βίζα διαμονής ισχύει για δύο χρόνια και
μπορεί να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Ισπανία

Ένα από τα πιο εκτεταμένα και ποικίλα προγράμματα χρυσής βίζας που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη παρέχεται από την Ισπανία. Ανάλογα με το είδος της επένδυσης, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ισπανία για τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως, η βίζα διαμονής ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.

Ο επενδυτής μπορεί να επισκεφθεί 26 χώρες Σένγκεν χωρίς βίζα. Μετά από δέκα χρόνια διαμονής ή δύο χρόνια εάν είναι από ισπανόφωνο έθνος, ο επενδυτής μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.

Το νέο πρόγραμμα στην Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε το νέο της πρόγραμμα Golden Visa που ξεκινά το 2024. Μέσω της ουγγρικής Golden Visa οι αιτούντες θα αποκτήσουν άδεια διαμονής επενδύοντας είτε 500.000 € σε ακίνητα ή 250.000 € σε ένα ταμείο ακινήτων.

Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν χρυσή βίζα

Ιρλανδία

Επίσημα γνωστό ως Πρόγραμμα Επενδυτών Μεταναστών στην Ιρλανδία, η Χρυσή Βίζα της Ιρλανδίας απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μια επένδυση σε μια αγγλόφωνη χώρα της ΕΕ. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι 1 εκατ. ευρώ ενώ η επιλογή δωρεάς κοστίζει 500.000 ευρώ.

Μάλτα

Η Μάλτα έχει ένα πρόγραμμα διαμονής που είναι διαθέσιμο είτε μέσω αγοράς ακινήτων είτε μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επιπλέον, θα χρειαστεί να κάνετε μια δωρεά σε καθορισμένα ιδρύματα.

Το ελάχιστο ποσό επένδυσης για το Πρόγραμμα Μόνιμης Κατοικίας της Μάλτας είναι 150.000 €. Το αποκορύφωμα του προγράμματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ζείτε στη Μάλτα για να διατηρήσετε την κατάστασή σας.

Πηγή: ot.gr



ΠΗΓΗ