Τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από gundemkibris.com), επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια των επαφών που είχε στην Κύπρο με τους ηγέτες και εκπροσώπους των δύο πλευρών, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, αλλά και της συνάντησης του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

«Να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας»

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την τωρινή μας θέση. Αίτημά μας είναι να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», επανέλαβε ο τουρκοκύπριος ηγέτης έπειτα από τη σύσκεψη που είχε χθες Τρίτη το μεσημέρι στα κατεχόμενα με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών «συγκυβερνώντων» κομμάτων, Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης, και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης «με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας», το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα.

«Αλλά σίγουρα η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Εθνική πολιτική της Τουρκίας

Είπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια – και κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η δική του πολιτική, τόνισε, είναι πλέον εθνική πολιτική της Τουρκίας, έχει τη στήριξή της.

Γι’ αυτό, συνέχισε, θα πάει στη Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πει πως «πρέπει ν’ αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα – ίνσιαλλαχ – μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί ν’ ακολουθηθεί».

Ως εκ τούτου, δήλωσε, θα τους υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κ. Ολγκίν για να αναζητήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν περάσουν 6 μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί.

Κατά του 186

Γι’ αυτό, είπε, επέμεινε στην πραγματοποίηση της συνάντησης σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και τοποθεσία και το ραντεβού έκλεισε για τις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει σειρά επαφών κι από εκεί θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες που θα γίνει την Παρασκευή, 5 Απριλίου.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης για ακόμη μια φορά εξέφρασε παράπονα για το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που ορίζει «τον ελληνοκύπριο πρόεδρο» – κατά την έκφρασή του – ως τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει και πάλι τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ κι αν χρειαστεί και την ίδια τη «βουλή».



ΠΗΓΗ