Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, με τους μεγάλους δείκτες των αγορών να βρίσκονται σε ένα μίνι ράλι ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνούν τα δύο μαθήματα που μας έδωσε το 2023, επισημαίνει η UBS. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο πιο κρίσιμος καταλύτης, ο πληθωρισμός άρχισε να κινείται αποφασιστικά προς τα κάτω.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την UBS, το 2023 ήταν μια χρονιά με έντονες διακυμάνσεις, όπως είναι ο τίτλος των προβλέψεών της στις αρχές του έτους. Υπήρξαν πράγματι πολλά σημεία καμπής σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος, ενώ και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών φαίνεται επίσης να οδεύει προς ένα σημείο καμπής, αν και τουλάχιστον δύο τρίμηνα αργότερα από ό,τι περίμενε η UBS.

Η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι εξελισσόμενες μακροοικονομικές συνθήκες επηρέασαν τις επιδόσεις των αγορών φέτος μας αφήνει αρκετά διδάγματα, αναφέρει η UBS.

Το πρώτο είναι ότι η αλληλουχία των οικονομικών εξελίξεων είχε μεγάλη σημασία για τις επιδόσεις της αγοράς. Πριν από ένα χρόνο, η UBS υποστήριξε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται τελικά από μια “κούρσα προς τα κάτω” μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Αν και ανέμενε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στις αρχές του 2023 και συνεπώς ήταν επιφυλακτική για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αν ο πληθωρισμός μπορούσε αξιόπιστα να οδηγήσει την ανάπτυξη προς τα κάτω, θα μπορούσε να υπάρξει μία καλύτερη πορεία για την αγορά το τρέχον έτος.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με το παραπάνω: ο πληθωρισμός μειώθηκε σταθερά, καθώς η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική (το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 3,5% τον Δεκέμβριο του 2022 σε 3,7% τον περασμένο μήνα).

Ηπια προσγείωση

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο και η πεποίθηση των επενδυτών για το τι συμβαίνει στην οικονομία είναι χαμηλή. Αρκούν λίγα μόνο στοιχεία για να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις στις προσδοκίες για ύφεση σε σύγκριση με μια ήπια προσγείωση.

Οι προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στις αρχές Ιουλίου, αλλά ο χαμηλότερος από τη συναίνεση πληθωρισμός του Ιουνίου ήταν το σημείο καμπής για πολλούς επενδυτές. Η ίδια δυναμική σημειώθηκε τον Νοέμβριο, όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ομοίως, οι πιθανότητες ύφεσης αυξήθηκαν μετά την τραπεζική κρίση του Μαρτίου και αφού η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου φλέρταρε με το 5% τον Οκτώβριο.

Η εφαρμογή αυτών των δύο διδαγμάτων δίνει λόγο να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί όσο και αισιόδοξοι για τις αγορές στις αρχές του 2024, ανέφερε η UBS. Ο λόγος για την επιφυλακτικότητα είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί άλλη μια καμπή στην αγορά, με τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να υποχωρούν και πάλι, αν και πιθανότατα με πτώση και των επιτοκίων.

Αποπληθωρισμός

Ο λόγος για αισιοδοξία είναι ότι τα στοιχεία τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζουν αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό συνεχιζόμενου αποπληθωρισμού και ανθεκτικής ανάπτυξης, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να κάνουν ράλι.

Έτσι, αν και η UBS αναμένει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ξεκινήσουν το νέο έτος με σχετικά ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, επισημαίνει ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε ότι ο ομαλός αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί χωρίς συχνές καμπές της αγοράς. Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα εύρος τιμών, ακόμη και αν αυτό έχει μετατοπιστεί υψηλότερα, έως ότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια και η άλλη πλευρά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι ορατή.

Γι’ αυτό και συνεχίζει να συνιστά ποιοτικά ομόλογα και μετοχές. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την επενδυτική καθοδήγηση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024.

Πηγή ΟΤ



ΠΗΓΗ