«Η αποτελεσματική άσκηση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι κανένα από τα κράτη μέλη δεν δύναται να διεκδικήσει από μόνο του τα εθνικά του συμφέροντα στις διεθνείς αγορές», υπογραμμίζεται σε άρθρο στο σημερινό Βήμα της Κυριακής, που συνυπογράφουν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis.

Στο άρθρο τονίζεται ότι η «ΕΕ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται και συνάπτει, θωρακίζουν τις εθνικές οικονομίες απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διασφαλίζοντας φιλικούς εμπορικούς κανόνες, άρση διοικητικών και δασμολογικών εμποδίων, προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων».

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός» επισημαίνουν «ότι μια στις επτά θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, υποστηρίζεται από εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το 2019, η αξία των ελληνικών εξαγωγών εκτός ΕΕ ανήλθε σε 41 δισ. ευρώ, απασχολώντας 620,000 Έλληνες εργαζομένους». Αναφέρουν δε ως παράδειγμα την Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, η οποία «δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες παραγωγούς να εξάγουν εμβληματικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν την παγκόσμια φήμη τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν, αναζητούνται νέες εμπορικές ευκαιρίες. «Μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνάψαμε μια σημαντική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, η οποία επιτρέπει σε παραγωγούς ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης όπως η Φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και η Μαστίχα Χίου, να εξάγουν στη Νέα Ζηλανδία με 0% δασμούς και με πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων».

Και προσθέτουν: “Για να επωφεληθούν πλήρως από τις Ευρωπαϊκές Εμπορικές Συμφωνίες, οι επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, χρειάζονται υποστήριξη και πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αναπτύξει μια σειρά νέων εργαλείων”.

«Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά»

Την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΑ η εκδήλωση «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» που διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα εργαλεία και άλλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις Εμπορικές Συμφωνίες, να διερευνήσουν νέους εμπορικούς δρόμους και να επωφεληθούν από το φιλόδοξο εμπορικό πρόγραμμα της ΕΕ». Ειδικότερα,

Η «Access2Markets» είναι μια διαδικτυακή πύλη που βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός των συνόρων της ΕΕ. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για περισσότερες από 120 αγορές ανά τον κόσμο. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες.

Το «Single Entry Point» είναι ένα εξίσου πολύτιμο εργαλείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπορικά εμπόδια σε εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ, να υποβάλουν καταγγελία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά κάθε καταγγελία και δρομολογεί τα κατάλληλα μέτρα.

Το «Γραφείο Υποστήριξης για την Εμπορική ‘Αμυνα των Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» υποστηρίζει και βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ και οι επιδοτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ.



ΠΗΓΗ