Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στη Γερμανία, καθώς εκατοντάδες αγρότες έχουν μπλοκάρει με τα τρακτέρ τους την κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους αλλά και σε μικρότερους δρόμους του Βερολίνου, με σκοπό τη διαμαρτυρία τους για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει ορισμένες φοροελαφρύνσεις που αφορούν τον τομέα τους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου έχοντας προσαρτήσει στα τρακτέρ τους πινακίδες με επιγραφές όπως «Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει μέλλον».

Η «υποχώρηση» της κυβέρνησης

Παρόμοια διαμαρτυρία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο συνασπισμός του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς εξόργισε τους αγρότες με την κατάρτιση σχεδίων για την κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο αυτοκινήτων για τα αγροτικά οχήματα και των φοροαπαλλαγών για το ντίζελ. Οι προτάσεις αποτελούσαν μέρος ενός πακέτου μέτρων για την κάλυψη μιας τρύπας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.

«No farmers, no food, no future»

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποχώρησε εν μέρει, λέγοντας ότι η απαλλαγή από τον φόρο αυτοκινήτων θα διατηρηθεί και ότι οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές για το ντίζελ θα κλιμακωθούν σε τρία χρόνια.

Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Αγροτών δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη ανατροπή των σχεδίων και ότι θα προχωρήσει σε μια «εβδομάδα δράσης» που θα ξεκινήσει σήμερα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV, Joachim Rukwied, κάλεσε το κοινό να σταθεί στο πλευρό των αγροτών σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού», δήλωσε στο περιοδικό Stern, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες «δεν θα αποδεχθούν τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων στον αγροτικό τομέα».

Δείτε φωτογραφίες:



ΠΗΓΗ