Οι μεξικανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τους φόνους πέντε ανθρώπων στην πολιτεία Γκερέρο κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ διακινητών ναρκωτικών, ανακοίνωσε το Σάββατο η πολιτειακή εισαγγελία, ενώ ΜΚΟ κατήγγειλε επίθεση με drones.

«Σχετικά με τη φερόμενη επίθεση εναντίον 30 ανθρώπων», άρχισε να διενεργείται έρευνα για φόνους «πέντε προσώπων» στην κοινότητα Μπουεναβίστα, στον δήμο Ελιοδόρο Καστίγιο, στην πολιτεία Γκερέρο (νοτιοδυτικά), ανέφερε η εισαγγελία.

Οι φόνοι ήταν «αποτέλεσμα σύγκρουσης μεταξύ δυο συμμοριών κακοποιών, της ‘La Familia Michoacana’ και της ‘Los Tlacos’, που διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί επανειλημμένα επιθέσεις με drones από μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Την Παρασκευή, μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Minerva Bello, ανακοίνωσε πως το χωριό Μπουεναβίστα υπέστη «επίθεση με drones, εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Μετά την καταγγελία αυτή, η εισαγγελία της πολιτείας Γκερέρο άρχισε έρευνα που επέτρεψε να διαπιστωθεί πως υπήρχαν «απανθρακωμένοι σκελετοί πέντε ανθρώπων μέσα σε όχημα που πυρπολήθηκε».

Ωστόσο, τα λείψανα ανέσυραν «κάτοικοι της Τετέλα ντελ Ρίο», γειτονικής κοινότητας, και οι αρχές δεν βρήκαν παρά μόνο το απανθρακωμένο όχημα, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ Minerva Bello, ο ιερέας Φιλιμπέρτο Βελάσκες, ανέφερε προχθές ότι ενημερώθηκε από τις αρχές πως «δολοφονήθηκε κόσμος» στη Μπουεναβίστα ντε λος Ουρτάδο. «Μιλούν για 30 ανθρώπους», απάντησε ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν γνωρίζει πόσα είναι τα θύματα.

Χθες, ο κ. Βελάσκες έδωσε νεότερο απολογισμό.

«Μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την παρουσία καμμένου οχήματος, μέσα στο οποίο βρισκόταν απροσδιόριστος αριθμός απανθρακωμένων πτωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «πέντε κρανία».

«Μας ανέφεραν πως υπάρχουν έξι επιζήσαντες», πρόσθεσε. «Πρέπει να θυμίσουμε πως πρόκειται για δυσπρόσιτη περιοχή, με περιορισμένες δυνατότητας επικοινωνίας».

Η εισαγγελία ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί για καμιά εξαφάνιση.

Από την πλευρά της η γραμματεία (σ.σ. το υπουργείο) Ασφαλείας της πολιτείας Γκερέρο έκανε γνωστό νωρίτερα χθες πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, όπου «σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, γίνεται σύγκρουση μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων».

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί επανειλημμένα επιθέσεις με drones από μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Στην πολιτεία Γκερέρο, από τις φτωχότερες του Μεξικού, όπου καλλιεργούνται κάνναβη και παπαρούνα, η πρώτη ύλη για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης, είναι ενεργές διάφορες συμμορίες.

Στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς πάνω από 420.000 δολοφονίες αφότου κηρύχθηκε το 2006 από τον τότε πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλδερόν ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας για να παταχθούν τα καρτέλ. Έχουν επίσης καταγραφτεί πάνω από 110.000 βίαιες εξαφανίσεις, στην πλειονότητά τους από το 2006 και μετά. Τόσο οι φόνοι, όσο και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις αποδίδονται από τις αρχές στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΠΗΓΗ