Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων αεροσκαφών F-16, και παράλληλα την πώληση αεροσκαφών F-35, «που θα συνοδεύονται από μεταχειρισμένο κυρίως αμυντικό εξοπλισμό, θέτουν επί τάπητος βασικά ερωτήματα ως προς την ποιοτική στροφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και τον εξοπλιστικό σχεδιασμό τους», τονίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με κοινή δήλωση του Δημήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Άμυνας και Γιώργου Πεταλωτή, γραμματέα Τομέα Άμυνας του κόμματος.

Κατ’ αρχήν, η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει πως, «με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και με αίσθημα ευθύνης, υποστηρίζει σταθερά στην ανάγκη για αποτελεσματική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποδεικνύει και η στήριξή μας στις πρόσφατες διακρατικές συμφωνίες αμυντικού χαρακτήρα».

«Ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επιβάλλει σε τρίτους τι όπλα θα της πωλήσουν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωνε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί η πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία για να απειλεί τα νησιά μας»

Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραθέτουν, ωστόσο, δύο κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, αν:

  • «Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα συνάδουν με την επιδιωκόμενη ποιοτική στροφή των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσπάθεια στήριξης και εξυγίανσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας;
  • »Μπορούν οι εν λόγω ‘δωρεές’ να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός νομοθετικά προβλεπόμενου μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, ο οποίος όμως με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και τρία χρόνια δεν έχει εκπονηθεί, με αποτέλεσμα οι όποιες προμήθειες να γίνονται μάλλον συγκυριακά και χωρίς σχέδιο;».

«Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η παροχή υφιστάμενου και πιθανόν παλαιάς τεχνολογίας στρατιωτικού εξοπλισμού δεν αποκλείει το τεράστιο κόστος αναβάθμισης και συντήρησης, μειώνοντας σημαντικά τα όποια οφέλη σε επιχειρησιακό επίπεδο», επισημαίνουν.

«Οι προκλήσεις Ερντογάν υπενθύμισαν τον κίνδυνο που προσπαθεί να υποβαθμίσει»

Κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση», υποστηρίζοντας πως «αντί ο κ. πρωθυπουργός να απαντήσει σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα, επιδίδεται για ακόμη μία φορά σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων».

«Ενώ σήμερα αποδέχεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επιβάλλει σε τρίτους τι όπλα θα της πωλήσουν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωνε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί η πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία για να απειλεί τα νησιά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «οι πρόσφατες, δε, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από τη Σμύρνη, αλλά και οι μόλις χθεσινές αναφορές του σε ‘τουρκική’ μειονότητα στη Θράκη, υπενθύμισαν τον πραγματικό κίνδυνο, που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υποβαθμίσει».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όπως τονίζουν, «έχει με σαφήνεια καταγράψει και προτείνει ως κεντρική επιδίωξη της αμυντικής μας στρατηγικής την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού μας δόγματος, με ιεράρχηση στην υλοποίηση των στρατιωτικών αναγκών, σύμφωνα με τις σύγχρονες εμπειρίες και προκλήσεις από τα πεδία μαχών, τον ποιοτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την αξιοποίηση του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού δυναμικού της χώρας και την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με όραμα, διαφάνεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».



ΠΗΓΗ