Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023, 21:55

Ταραχές και λεηλασίες εξακολουθούν να σημειώνονται σε πόλεις της Γαλλίας, παρά την τεράστια αστυνομική ανάπτυξη και τις συλλήψεις καθώς αρκετές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας μετά την εξέγερση που ξέσπασε για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν νωρίτερα σήμερα ανέβαλλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και ώστε να παραμείνει στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση μια με σειρά μέτρων επιχειρεί να βάλει φρένο στα επεισόδια, σε μια κατάσταση που δείχνει δύσκολο να ελεγχθεί.

Στα προάστια του Παρισιού, νεαροί, κυρίως μετανάστες, καίνε και λεηλατούν καταστήματα, βανδαλίζουν δημόσια κτήρια και βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα. Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί στη Μασσαλία, τη Λυών και τη Γκρενόμπλ. Πάνω από 1.300 άτομα συνελήφθησαν μόνο χθες το βράδυ, ενώ στους δρόμους έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη δύναμη από 45.000 αστυνομικούς 

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί προέβη το απόγευμα του Σαββάτου σε νέες ανακοινώσεις για τους συλληφθέντες στα επεισόδια εστιάζοντας στους ανηλίκους, καθώς προειδοποίησε τους γονείς όσων συλλαμβάνονται με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων!

 

Σύμφωνα με τις Αρχές, νεαροί ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, κάτω των 18 ετών, είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Γαλλίας. Όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι νέοι οργανώνονται για τις διαδηλώσεις τους μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media.

«Οι δικαστικές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήματος, να ζητήσουν από τους φορείς εκμετάλλευσης να παραδώσουν τις διευθύνσεις IP, γεγονός που προφανώς μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να πούμε πότε, πού και πώς θα παραβιάσουμε το νόμο» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν σήμερα στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023, 21:55

ΠΗΓΗ