Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν Ντουμπάι, την πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δρόμοι, φοίνικες ξεριζώθηκαν, ενώ κτίρια καταστράφηκαν. Τέτοιες βροχές δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα της Μέσης Ανατολής από τότε που άρχισαν να καταγράφονται σε αρχεία το 1949, σύμφωνα με το CNN.

«Ήταν πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη χθες, δεν το έχω ξαναζήσει, είμαι εδώ έξι χρόνια. Έχει βρέξει ξανά, αλλά όχι σε αυτό το σημείο, οπότε δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Εγώ είχα πτήση και ήμουν από τους τυχερούς γιατί έφτασα το πρωί πριν τις πλημμύρες. Υπάρχουν όμως συναδέλφοί μου αποκλεισμένοι σε άλλες χώρες από πτήσεις που ακυρώθηκαν», τόνισε στο Live News η Χριστίνα Τσενκολάρη η οποία εργάζεται ως αεροσυνοδός στο Ντουμπάι.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι πλημμύρες τελικώς μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά δεν μπορούσαν με τίποτε να αποφευχθούν»

Και πρόσθεσε ότι «είχε προβλεφθεί η κακοκαιρία, αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Υπήρχε και προειδοποίηση από την κυβέρνηση. Μάλλον όμως δεν το πήραν πολύ σοβαρά. Ήταν πολύ μεγάλη η βροχή. Υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις στις πτήσεις. Σήμερα υπάρχουν ακόμα σε κάποια σημεία νερά, αλλά είναι σαν μην συνέβη τίποτα».

Η ανάρτηση Κολυδά

Την εκτίμηση ότι οι πρωτοφανείς πλημμύρες στο Ντουμπάι μπορούσαν να προβλεφθούν εξέφρασε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σε ανάρτησή του στα social media για τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την αραβική περιοχή ο κ. Κολυδάς σημείωσε:

«Η δυναμική της ατμόσφαιρας και τα προγνωστικά δεδομένα , ήδη τρείς μέρες πριν είχαν δώσει το σήμα ότι έρχεται μια βίαιη κακοκαιρία. Με το πέρασμά της η κακοκαιρία αυτή, παρότι άφησε πίσω της πολλά προβλήματα με ανθρώπινες απώλειες, μας «δίδαξε» ότι τα σήματα που παράγουν πλέον τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης γίνονται μέρα με την ημέρα πιo αξιόπιστα και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν μας.

Στο άρθρο διαπιστώνουμε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι πλημμύρες τελικώς μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά δεν μπορούσαν με τίποτε να αποφευχθούν, κυρίως λόγω ανεπάρκειας υποδομών και πολεοδομικού σχεδιασμού ειδικότερα».



ΠΗΓΗ