Οι κάτοικοι στο Lower Hutt, κοντά στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, παλεύουν με μια κλιμακούμενη δυσοσμία που προέρχεται από μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που διαχειρίζεται το Wellington Water.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχίες, οδηγώντας σε πρόστιμα και απογοήτευση της κοινότητας.

Τι συνέβη

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τοπικού δημοτικού συμβουλίου του Lower Hutt τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος Κάμπελ Μπάρι διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να μειωθεί η μυρωδιά ενόψει του μουσικού φεστιβάλ Juicy Fest στις αρχές Ιανουαρίου.

Χιλιάδες παρευρισκόμενοι αναμένεται να κατέβουν σε ένα τοπικό πάρκο όπου θα εμφανιστούν καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ashanti και T-Pain.

Τότε, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε πως οι κάτοικοι «μπορούν να σταματήσουν να αφοδεύουν».

Φωτογραφία: 9NEWS

Ωστόσο, την Τρίτη (26 Δεκεμβρίου), ο δήμαρχος Μπάρι διευκρίνισε ότι το σχόλιο έγινε για πλάκα, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε ποτέ τέτοια συμβουλή.

Την Τρίτη 26/12, η Wellington Water, η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Seaview, δήλωσε ότι συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης της οσμής που ταλαιπώρησε το Lower Hutt τους τελευταίους μήνες.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα επίπεδα οσμών ήταν δυσάρεστα, ενοχλητικά και οδυνηρά για την κοινότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Ανησυχίες για την οσμή

Το Wellington Water και η ανάδοχος εταιρεία διαχείρισης των εγκαταστάσεων Veolia New Zealand αντιμετώπισαν πρόστιμα ύψους περίπου 13 χιλιάδων δολαρίων το καθένα για τις δυσάρεστες οσμές εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων.

Οι δυσάρεστες οσμές προκάλεσαν την ανάληψη δράσης, με τα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντικατάσταση των βιοφίλτρων του εργοστασίου με μηχανήματα διασποράς χημικών αποσμητικών για τη βελτίωση του αέρα.

Η Wellington Water διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι αρχικές εργασίες προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Επιπλέον, μια σημαντική επένδυση ύψους 13 εκατ. δολαρίων NZD για τα επόμενα τρία χρόνια έχει προβλεφθεί για μακροπρόθεσμες βελτιώσεις.

Ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει μία ομάδα με το όνομα «Σταματήστε τη δυσωδία» ενώ μέσα από τη σελίδα της ομάδας τους στο Facebook είπαν πως αναγκάστηκαν να μετακομίσουν  τις γιορτές λόγω της δυσοσμίας.



ΠΗΓΗ