Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων επιβεβαιώθηκαν σε αγριόχοιρους σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θέτοντας τους κτηνοτρόφους  και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σε επιφυλακή.

Ειδικότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2023 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, πέντε (5) δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (1) και Κardzhali (4) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ

Εντοπίστηκαν πέντε δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από τις 1.1.2023 έως τις 30.11.2023, τρεις εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 250 εστίες σε αγριόχοιρους, οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Τα μέτρα

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφιστά ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω:

1) Την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

2) Την εντατικοποίηση της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους.

3) Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4) Την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

5) Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.



ΠΗΓΗ