Μετά από περίπου δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως βρήκαν την θέση του αεροσκάφους, το οποίο εξαφανίστηκε μόλις 40 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ τον Μάρτιο του 2014. Το αεροπλάνο, με προορισμό το Πεκίνο και 239 επιβαίνοντες, δεν εθεάθη ποτέ ξανά, εμπνέοντας μια στρατιά από διαδικτυακούς ερευνητές να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο, πολύ μετά το τέλος της επίσημης αποστολής αναζήτησης.

Μερικές από τις πιο παράξενες θεωρίες που ακούστηκαν εκείνη την εποχή είναι η απαγωγή από εξωγήινους, η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας και μια ασφαλιστική απάτη. Αν και η τετραετής επιχείρηση έρευνας, που κόστισε εκατομμύρια, έμεινε στο κενό, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να ξανανοίξει την έρευνα αν υπάρξουν αρκετά στοιχεία.

Νέες ελπίδες

Σύμφωνα με την Daily Star, ένας μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έδωσε πρόσφατα νέες ελπίδες στους συγγενείς, δημοσιεύοντας την πεποίθησή του ότι τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν σε έναν υδροακουστικό σταθμό στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για τον εντοπισμό του καταδικασμένου αεροσκάφους.

Ο Δρ Usama Kadri δήλωσε: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ανιχνεύθηκαν στα υδρόφωνα σαφή σήματα πίεσης από προηγούμενες συντριβές αεροσκαφών, ακόμη και σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 3.000 χιλιόμετρα. Προσθέτει δε ότι «Στην περίπτωση του MH370, οι επίσημες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος πρέπει να συνετρίβη κοντά στο 7ο τόξο – το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του αεροπλάνου και του INMERSAT».

Δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι το αεροπλάνο – το οποίο εξαφανίστηκε και σταμάτησε να επικοινωνεί με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα σύνορα του εναέριου χώρου της Μαλαισίας και του Βιετνάμ – μπορεί να βρεθεί. Οι περισσότερες θεωρίες για το τι συνέβη στο αεροσκάφος περιλαμβάνουν ότι κατέπεσε κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό μετά από σκόπιμη συντριβή του από τον κυβερνήτη Ζαχαρίε Αχμάντ Σαχ, 53 ετών.

Ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια που στοιχειώνει εκατοντάδες οικογένειες

Κοντά στην Αυστραλία

Ο Ρίτσαρντ Γκόντφρεϊ, συνταξιούχος Βρετανός αεροδιαστημικός μηχανικός και δημιουργός του ιστότοπου The Search for MH370, είναι πεπεισμένος ότι θα χρειαστεί μόνο μία ακόμη έρευνα στη σωστή τοποθεσία για να βρεθεί το MH370. Δήλωσε στο BBC: «Η θέση συντριβής του MH370, που καθορίζεται από την τεχνολογία WSPR, βρίσκεται εντός ενός κύκλου ακτίνας 30 χιλιομέτρων και με κέντρο τις 29,128°S 99,934°E.

«Ο κυβερνήτης είχε έναν προσομοιωτή πτήσης στο σπίτι του, όπου προσομοίωσε μια πτήση μέχρι εξάντλησης καυσίμων στον Ινδικό Ωκεανό. «Η περιοχή αυτή βρίσκεται 1.560 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ της Αυστραλίας. Θα χρειαστεί μόνο μια ακόμη έρευνα σε αυτή την περιοχή και θα βρούμε το MH370».

Και ο Vincent Lyne, πρώην ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών (IMAS) του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, είναι βέβαιος ότι η τοποθεσία του αεροπλάνου δεν αποτελεί μυστήριο και πιστεύει επίσης ότι βρίσκεται δυτικά του Περθ.

Ο κ. Lyne, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες σχετικά με το θέμα έχει επίσης διεξάγει τη δική του ανεξάρτητη έρευνα, δήλωσε στο BBC: «Η ακριβής θέση του MH370 βρίσκεται σε μια πολύ βαθιά τρύπα 6.000 μέτρων περίπου 1.500 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ και κατά μήκος του γεωγραφικού μήκους της Πενάνγκ. Αυτή η τοποθεσία συμβιβάζει όλα τα στοιχεία».

Νέα στοιχεία

Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί και άλλες θεωρίες με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του ερευνητή δημοσιογράφου Jeff Wise ότι το αεροπλάνο εκτράπηκε βόρεια προς το Καζακστάν, όπου βρίσκεται το κύριο διαστημικό λιμάνι της Ρωσίας, κατόπιν εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός πιλότος Petter Hornfeldt εντόπισε ένα «ανώμαλο» ραδιοφωνικό μήνυμα του κυβερνήτη, το οποίο πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσφέρει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το τι συνέβη τις τελευταίες στιγμές του αεροπλάνου.

Είπε ότι ο ελαφρύς μαιανδρισμός της πορείας του αεροσκάφους από τότε ήταν ένα σίγουρο σημάδι ότι ο αυτόματος πιλότος είχε απενεργοποιηθεί και ότι όποιος είχε σφραγίσει τη μοίρα των 12 μελών του πληρώματος και των 227 επιβατών του αεροπλάνου το οδηγούσε χειροκίνητα.

Το σημείο όπου βρέθηκε το αεροπλάνο

Βρέθηκε με Google Maps

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει περίπτωση το μυστήριο της πτήσης MH 370 της Malaysia Airlines, να έχει λυθεί χάρη σε ένα αξιοσημείωτο εύρημα στους χάρτες της Google. Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Ian Wilson ισχυρίζεται ότι εντόπισε το χαμένο αεροσκάφος στην πυκνή ζούγκλα της Καμπότζης.

«Μετρώντας το σημείο που βρέθηκε το αεροπλάνο της Google, φαίνεται πως υπάρχει ένα κενό μεταξύ της ουράς και του πίσω μέρους του αεροπλάνου. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, αλλά υπάρχει ένα κενό που πιθανόν να το εξηγεί αυτό».

Ο Γουίλσον περιέγραψε λεπτομερώς τις επίπονες προσπάθειές του για αναζήτηση χρησιμοποιώντας το Google Earth: «Ήμουν εκεί [στο Google Earth], μερικές ώρες εδώ, μερικές ώρες εκεί. Αν τα αθροίσεις, ξόδεψα ώρες ψάχνοντας για μέρη που θα μπορούσε να έχει πέσει ένα αεροπλάνο. Και στο τέλος, όπως μπορείτε να δείτε, το μέρος όπου βρίσκεται το αεροπλάνο. Είναι κυριολεκτικά το πιο πράσινο και σκοτεινό σημείο που μπορείτε να δείτε».

Ενώ το Αρχείο του Γραφείου Έρευνας Αεροσκαφών δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ότι η παρατήρηση του Google Maps το 2018 θα μπορούσε να είναι το MH370, διερευνώνται και άλλες οδοί έρευνας. Ερευνητές στη Φλόριντα εξετάζουν δεδομένα θερμοκρασίας από μύκητες που βρέθηκαν σε συντρίμμια αεροπλάνου. Αυτές οι αγκαθωτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν την πορεία του αεροσκάφους μέσα στον ωκεανό με βάση τη χημεία του κελύφους τους, η οποία αντιστοιχεί στις μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού με την πάροδο του χρόνου.



ΠΗΓΗ