Τρεις μέρες πέρασαν τα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία – και την τελευταία στην αυτοψία συμμετείχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η δράση έρχεται ως τελευταία πράξη της παρουσίασης των θέσεων του κόμματος για τη βιωσιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη και την πολιτική προστασία, ένα κομμάτι των οποίων περιγράφηκε στον Εβρο λίγες μέρες νωρίτερα.

«Να μην γίνουν ψαράδες οι θεσσαλοί αγρότες» σχολίασε χαρακτηριστικά για τη λίμνη Κάρλα, σημειώνοντας την ανάγκη παροχής έμπρακτων εγγυήσεων προκειμένου τα έργα υποδομών να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Οπως συνέβη και με τη Δαδιά, η επιλογή της Θεσσαλίας είναι συμβολική – η περιοχή ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πριν από 3 μήνες και στις πλημμύρες του θεσσαλικού κάμπου έγιναν εμφανή τα προβλήματα στην πρόληψη, η ασυνεννοησία των αρμόδιων Αρχών και, αργότερα, η προβληματική διαχείριση των συνεπειών των καταστροφών, που κόστισαν και ανθρώπινες ζωές.

Οπως σχολιάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στη Θεσσαλία, τα προβλήματα εκεί είναι πιο δομικά και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χθες στη Λάρισα όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης με τους οποίους συζήτησε το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Tαξίδι-εξπρές στις Βρυξέλλες

Οσο οι βουλευτές επισκέπτονταν σχολεία, νοσοκομεία, πυροσβεστικές υπηρεσίες, συλλόγους και χωριά, ο Ανδρουλάκης έκανε ένα ταξίδι-εξπρές στις Βρυξέλλες  – με στόχο να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην περίπτωση της Θεσσαλίας, θέμα που συζήτησε και με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

Σε αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και την πρόταση του κόμματος για τη σύσταση ειδικής task force που θα εργάζεται στα πρότυπα των ομάδων διοίκησης έργου για την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ανακούφιση των πλημμυροπαθών και την προστασία των κατοίκων.

Στόχος ήταν και η ανάδειξη της ευρωπαϊκής του εμπειρίας, που θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στον πασοκικό δείκτη κυβερνησιμότητας, που παραμένει χαμηλός παρά την άνοδο των ποσοστών.

«Να μην γίνουν ψαράδες οι θεσσαλοί αγρότες»

«Η Θεσσαλία έχει πια 32 βουλευτές ΠΑΣΟΚ» επεσήμανε ο Ανδρουλάκης κατά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας, με σκοπό να συζητήσει την πορεία των έργων αποκατάστασης και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την περιοχή.

Ακουσε, μεταξύ άλλων, τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα να περιγράφει την ανησυχία του για την πρωτογενή παραγωγή:

«Να μην γίνουν ψαράδες οι θεσσαλοί αγρότες» σχολίασε χαρακτηριστικά για τη λίμνη Κάρλα, σημειώνοντας την ανάγκη παροχής έμπρακτων εγγυήσεων προκειμένου τα έργα υποδομών να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Προβληματισμός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκφράστηκε και από τους παριστάμενους και για τη λίμνη Κάρλα και τις εγγυήσεις που πρέπει να δοθούν στους αγρότες που θα ξανακαλλιεργήσουν εκεί σε περίπτωση άντλησης των υδάτων, αλλά και τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για τις οποίες δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.

Ο Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που άνοιξε τον διάλογο, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η πρόληψη και την ανάγκη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

«Αλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής με τα κλιματικά δεδομένα του 1990, του 2000 ή του 2010 και άλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής βάσει των ακραίων κλιματικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τις επόμενες δεκαετίες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το 80% των πόρων που αποδίδονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου και το 20% που αξιοποιοείται για την πρόληψη.

«Εχω προτείνει στον Πρωθυπουργό τη συγκρότηση μιας task force (…) στο πρότυπο των ομάδων διοίκησης έργου – όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ώστε να διασφαλίζονται η ταχύτητα κατά τη λήψη αποφάσεων, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα» επεσήμανε, προτείνοντας να συμμετέχει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με μέλη της αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

Αναφερόμενος στο μετέπειτα της καταστροφής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε επίσης πως «το μπαλάκι ευθυνών» ανάμεσα στον υπουργό και τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ως αποτέλεσμα για κάποιους αγρότες τα χρήματα να μην καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ