Την περσινή επίσκεψή του στο Λονδίνο θυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ, στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει «να μη διακοπεί η πορεία προόδου της χώρας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο».

Σήμερα ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες επιβράβευσαν την κυβέρνησης με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

«Το πετύχαμε μαζί. Το ποσοστό αυτό είναι ποσοστό ευθύνης. Με υποχρεώνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά κάθε μέρα για να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο. Τολμηρά νομοσχέδια όπως αυτό για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας με έμφαση την έννοια της φορολογικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Θέλουμε στις ευρωεκλογές να είμαστε σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό»

«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή τη φιλόδοξη και τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει, χρειάζονται ουσιαστικά μια οκταετία. Και αυτές (οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις) είναι που κάνουν τη διαφορά μας με τα αλλά κόμματα. Δεν μας αφορά τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια, να βελτιώσουμε την ποιότητα της υγείας, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά θα τα κάνουμε πράξη», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μάχη των ευρωεκλογών. «Θέλουμε στις ευρωεκλογές να είμαστε σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων», τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο και πλέον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίζουν χωρίς άλλους περιορισμούς από το μόνιμο τρόπο διαμονής τους.

«Κάθε Έλληνας να έχει μέρισμα από την ανάπτυξη»

«Πολλοί φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Πολλά παιδιά γυρίζουν γιατί έχουν πειστεί ότι η χώρα έχει μπει σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση μου και πιστοποίηση ότι αφήσαμε πίσω τα χρόνια της κρίσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αυριανή του ομιλία στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Η οικονομία αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχουμε μπει σε ενάρετο κύκλο, η επίπτωση του οποίου θέλουμε να διοχετευτεί σε ολόκληρη κοινωνία και κάθε Έλληνας να έχει μέρισμα από αυτή την ανάπτυξη», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων. Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Έλληνες του Λονδίνου



ΠΗΓΗ