Τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβολή των δικαιολογητικών έτους 2023 στο πληροφορικό σύστημα της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων («Κομφούζιο»)» επισημαίνει με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), ζητώντας να πληρωθούν κανονικά, χωρίς ποινές, όλοι οι παραγωγοί που υπέβαλλαν παραστατικά μέχρι τις 16/02/2024.

«Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν τεράστιες συνέπειες, τόσο για τον ίδιο τον παραγωγό και τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης του, όσο και για την ελληνική οικονομία. Η Ελληνική κοινωνία καλείται να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τον πρώτο κρίκο της διατροφικής αλυσίδας», τονίζουν οι γεωπόνοι.

Εκτός όμως από τους παραγωγούς τις Θεσσαλίας, άμεσα πληττόμενοι είναι και οι γεωπόνοι μελετητές, με πλημμυρισμένα, αποκλεισμένα τα γραφεία τους για πολλές μέρες, οι οποίες ήταν κρίσιμες για πολλές ημερομηνίες προγραμμάτων. «Οι συνάδελφοι εξυπηρετούν παραγωγούς όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, με αποτέλεσμα οι πλημμύρες έμμεσα να έχουν επηρεάσει και παραγωγούς σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, καθώς οι συνάδελφοι γεωπόνοι μελετητές αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των δύσκολων συνθηκών (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης, ζημιές του χώρου εργασίας τους κλπ). Συνεπώς οι δυσμενείς επιπτώσεις των πλημμυρών είχαν αντίκτυπο και σε παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζουν.

Εκτός όμως από τους παραγωγούς τις Θεσσαλίας, άμεσα πληττόμενοι είναι και οι γεωπόνοι μελετητές, με πλημμυρισμένα, αποκλεισμένα τα γραφεία τους για πολλές μέρες, οι οποίες ήταν κρίσιμες για πολλές ημερομηνίες προγραμμάτων

Το αίτημα

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης, προβλέπεται ότι «το σύνολο των παραστατικών για τον επιβλέποντα γεωπόνο, την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων της δράσης 10.1.08 οφείλουν, να έχουν εκδοθεί εντός εκάστου έτους εφαρμογής (δεσμεύσεων) και δίνεται η δυνατότητα πρώτης υποβολής των δικαιολογητικών έτους 2023 στο πληροφορικό σύστημα της Δράσης έως την Παρασκευή 16/02/2024».

«Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες τα παραστατικά ανέβηκαν εκπρόθεσμα, εντός 25 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να πάρουν τις αντίστοιχες ποινές», τονίζουν οι γεωπόνοι και για τον λόγο αυτό «δεδομένου της έκτακτης κατάστασης σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας, ορθά αποφασίστηκε να επιτρέπεται η πρώτη υποβολή των παραστατικών προκειμένου οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να πληρωθούν κανονικά, είναι άδικο όμως αυτοί που ήδη υπέβαλαν τα παραστατικά εκπρόθεσμα να πάρουν μειωμένο ποσό επιδότησης».

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, προκειμένου λοιπόν να μην αδικηθεί κανένας, θα πρέπει όλοι όσοι είχαν υποβάλλει μαζί με τους παραγωγούς που θα υποβάλλουν παραστατικά μέχρι τις 16/02/2024 να πληρωθούν κανονικά, χωρίς ποινές.



ΠΗΓΗ