Την Αιτωλοακαρνανία επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενης από τους Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Σωτήρη Παρίση και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλη της ΚΕ και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Νίκο Παπαναστάση.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Κουτσούμπα ήταν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας τη «διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» του νοσοκομείου και το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, το 45% του προσωπικού του είναι επικουρικό.

Κατήγγειλαν ακόμη τα φαινόμενα υπερεντατικοποίησης της δουλειάς τους, καθώς το νοσοκομείο λειτουργεί με βάση το οργανόγραμμα του 2014, που προέβλεπε 48 γιατρούς και που καμία σχέση δεν έχει με τις σημερινές ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του και τη φροντίδα προς τους ασθενείς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο «απαράδεκτο γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία, όπως του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, αδυνατίζουν συνεχώς και την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ νομιμοποιούν το φακελάκι», ακόμα και με 2.000 ευρώ ταρίφα στα απογευματινά χειρουργεία, «για να μπορούν, υποτίθεται, να γίνονται τα χειρουργεία, ενώ η Υγεία θα έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό».

«Αυτονόητη η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Υπάρχουν πάνω από 6.500 κενές θέσεις γιατρών, πάνω 30.000 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό»

Συζήτηση Δημήτρη Κουτσούμπα με το υγειονομικό προσωπικού του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

«Να σταματήσει μαχαίρι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών»

Τόνισε ακόμα ότι η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι «να δίνουν τις υποδομές των νοσοκομείων σε επιχειρηματίες της Υγείας, ιδιώτες, για να αυγαταίνουν αυτοί τα κέρδη τους, την ώρα που θα έπρεπε να κάνουν τα αυτονόητα».

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Υπάρχουν πάνω από 6.500 κενές θέσεις γιατρών αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω 30.000 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε άλλο βοηθητικό προσωπικό, γιατί όλοι ξέρουμε – το ξέρετε εσείς καλύτερα κι από όλους εμάς – ότι δεν λειτουργεί ένα νοσοκομείο χωρίς τις υπηρεσίες του, το βοηθητικό προσωπικό», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική των συγχωνεύσεων, «που γίνονται υποτίθεται στο όνομα της πιο λειτουργικής παροχής Υγείας, αλλά στην ουσία σημαίνουν κλείσιμο νοσοκομείων».

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών, για τους οποίους η κυβέρνηση προβάλλει τα γνωστά επιχειρήματα των «αντοχών της οικονομίας».

«Εμείς παλεύουμε και για αυξήσεις στους μισθούς σας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα επιδόματα για την ανθυγιεινή εργασία», είπε προς τους υγειονομικούς.

Και τόνισε χαραλκτηριστικά ότι «πρέπει να σταματήσει μαχαίρι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατί έτσι συνεχώς βάζει ο εργαζόμενος λαός, η λαϊκή οικογένεια, ο συνταξιούχος, ο κάθε άνθρωπος, τα παιδιά μας που έρχονται εδώ να γιατροπορευτούν, το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, για να βγάλει από αυτά που δεν υπάρχουν».



ΠΗΓΗ