Μαίνονται οι μάχες στη Γάζα και εντείνονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, με φόντο την ολοένα πιο δραματική ανθρωπιστική κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς τη νύχτα, κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς και τους ηγέτες του που κατ’ αυτόν κρύβονται εκεί.

Η στιγμή που νοσηλευτής μαθαίνει ότι σκοτώθηκε το παιδί του σε ισραηλινή επιδρομή

Βομβαρδισμοί σημειώνονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών και στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ, με  το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, να δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που συγκλονίζει:

Ένας νοσηλευτής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου καταρρέει, όταν την ώρα που δούλευε, έμαθε ότι το παιδί του σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πλήγματα στο Deir Al Balah στην κεντρική Γάζα και ότι άλλα μέλη της οικογένειάς του τραυματίστηκαν

«Είναι σφαγή»

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την Χαν Γιουνίς, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Από τη δική του πλευρά ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «εντατικούς βομβαρδισμούς» απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας και ειδικά στη Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφτηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

«Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός»

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σφαγή», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεό Καν, επικεφαλής της αποστολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα να φύγει, που ο κόσμος πολιορκείται, δεν έχει πουθενά να πάει, να αποδεχόμαστε να σκοτώνονται 150 γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα (…) Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, ο πληθυσμός του «πεθαίνει από πείνα» και «ωθείται στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Μάικλ Ράιαν.

Ενώ, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ), τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς και ο παλαιστινιακός θύλακος πλέον είναι «μη κατοικήσιμος».



ΠΗΓΗ