Μια μεγάλη μεταφορά πλούτου συντελέστηκε το 2023, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS για τους δισεκατομμυριούχους, καθώς διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, οι πλούσιοι του κόσμου συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιών παρά από την επιχειρηματικότητα.

Μια νέα ομάδα δισεκατομμυριούχων – κληρονόμων διαμορφώνεται, όπου η νέα γενιά έχει τις δικές της απόψεις για την κληρονομιά και τις φιλοδοξίες της, απαιτώντας εξελιγμένες λύσεις για τον σχεδιασμό της διαδοχής και τον καθορισμό κοινών αξιών, αναφέρει η UBS, στην έκθεσή της «Billionaire Ambitions Report 2023». Η ανάλυση εξέτασε για δεύτερη φορά δισεκατομμυριούχους πελάτες της UBS σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν ως διαχειριστές μεγάλου πλούτου.

Η επόμενη γενιά έχει νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στις δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου

«Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων που συσσώρευσαν πλούτο τον τελευταίο χρόνο, το έκαναν μέσω της κληρονομιάς σε αντίθεση με την επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερα τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι περνούν περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα παιδιά τους», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, Επικεφαλής Στρατηγικών Πελατών της UBS Global Wealth Management.

«Η επόμενη γενιά έχει νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στις δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου, στη σκιά νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε. Η δημιουργία μιας ομαλής διαδοχής θα απαιτεί από τους ιδρυτές και τις οικογένειές τους να έχουν διαφορετικές στρατηγικές ανακαλύπτοντας πάντα κοινές αξίες και σκοπούς που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χτίζουν τις κληρονομιές τους», πρόσθεσε ο Cavalli.

Αλλαγή φρουράς

Μετά από μια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τις τελευταίες δεκαετίες, η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι μεταφέρουν τον πλούτο τους στην επόμενη γενιά και για πρώτη φορά μετά από εννέα εκδόσεις αυτής της έκθεσης, η επόμενη γενιά δισεκατομμυριούχων συσσώρευσε περισσότερο πλούτο μέσω της κληρονομιάς παρά από την επιχειρηματικότητα. Συνολικά 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια κληρονόμησαν 53 κληρονόμοι τον περασμένο χρόνο, υπερβαίνοντας το σύνολο των 84 νέων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων που κέρδισαν 140,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς ενισχύεται η μεγάλη μεταφορά πλούτου, κάθε γενιά έχει τη δική της άποψη για την κληρονομιά. Το 68% των δισεκατομμυριούχων που συμμετείχαν στην έρευνα με κληρονομική περιουσία, είπε ότι στοχεύουν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν όσα πέτυχαν οι γονείς τους όσον αφορά την επιχείρηση, το εμπορικό σήμα ή τα περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύοντας στη συνέχιση της τρέχουσας οικογενειακής κληρονομιάς, το 60% των κληρονόμων θέλουν να επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές να επωφεληθούν από τον πλούτο τους και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να ακολουθούν τους προκαθορισμένους φιλανθρωπικούς στόχους των γονιών τους (32%).

 Οι κληρονόμοι τραβούν το δικό τους δρόμο

Ωστόσο, οι κληρονόμοι γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσουν και να επανατοποθετήσουν τον πλούτο τους για να συνεχίσουν την οικογενειακή κληρονομιά. Καθώς κληρονομούν τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τα ιδρύματα των γονιών τους, οι κληρονόμοι προσπαθούν να εστιάσουν περισσότερο στις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις του σήμερα, όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες, ο μετασχηματισμός της καθαρής ενέργειας και οι επενδύσεις με αντίκτυπο. Οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης γενιάς το γνωρίζουν αυτό, με το 58% να ισχυρίζεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να ενσταλάξουν τις απαραίτητες αξίες, την εκπαίδευση και την εμπειρία στους κληρονόμους τους για να αναλάβουν.

Οι κληρονόμοι έχουν επίσης τις δικές τους απόψεις για τους επιχειρηματικούς κινδύνους και πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον. Για παράδειγμα, το 66% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς κατατάσσουν μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ ως πρωταρχικό τους μέλημα, ενώ υψηλά στην εστίαση έχουν και τις γεωπολιτικές εντάσεις (62%). Επίσης, οι κληρονόμοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις (57%) και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των πρώτων υλών (52%).

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης («AI»), με το 65% να θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στη λειτουργική τους επιχείρηση τους επόμενους 12 μήνες. Καθώς η τεχνολογία αποκτά εξέχουσα θέση, το 58% θεώρησε μια απειλή στον κυβερνοχώρο ή το hacking ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, το 43% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς σκοπεύει να αυξήσει την κατανομή τους στο ιδιωτικό χρέος τους επόμενους 12 μήνες και το 38% σχεδιάζει να αυξήσει τα ομόλογα της ανεπτυγμένης αγοράς. Οι κληρονόμοι προτιμούν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με το 59% να αναζητά άμεσες επενδύσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και το 55% να επιδιώκει να επενδύσει περισσότερα σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μεταξύ των δισεκατομμυριούχων κληρονόμων, υπάρχει ένα έντονο επιχειρηματικό θέμα και πολλοί βλέπουν εναλλακτικές ευκαιρίες για να ενταχθούν στο C-suite της οικογενειακής επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 53 κληρονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγουν να αποχωρήσουν, επιλέγοντας σταδιοδρομίες που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές τους φιλοδοξίες, δεξιότητες και περιστάσεις. Υπάρχει επίσης αύξηση των κληρονόμων που γίνονται φιλάνθρωποι, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα ή αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη φιλανθρωπία.

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανακάμπτει εν μέρει από την πτώση μετά την πανδημία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε εν μέρει την περίοδο 2022/2023, αφού μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο τους προηγούμενους 12 μήνες. Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, από 2.376 σε 2.5442 και ο πλούτος τους ανακτήθηκε κατά 9%, από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι με καινοτόμες εταιρείες στην τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη έχουν συσσωρεύσει τον μεγαλύτερο πλούτο την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν πρώιμα σημάδια βελτίωσης της περιουσίας (+15%) για δισεκατομμυριούχους με βιομηχανικές εταιρείες, κάτι που πιθανότατα θα συνεχιστεί εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και των υψηλότερων αμυντικών δαπανών στην αρκετές χώρες.

Περιφερειακά ευρήματα

Το 63% των δισεκατομμυριούχων στην Αμερική σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε άμεσες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων τους επόμενους 12 μήνες, με το 44% να στοχεύει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία για τις λειτουργικές επιχειρήσεις (71%) και σε χαρτοφυλάκια (65%) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και το hacking θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι (80%). Επίσης, το 68% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, αλλά το 70% ανησυχεί για μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ.

  • Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας):

Το 50% των δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών, ακολουθούμενο από τα hedge funds (46%). Το 45% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, αλλά συνολικά, το 61% ανησυχεί για τις γεωπολιτικές εντάσεις και το 44% ανησυχεί για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις (65%) και σε χαρτοφυλάκια (60%) τους επόμενους 12 μήνες, αλλά οι νέες τεχνολογίες που διαταράσσουν ή καταστρέφουν το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησής τους θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος. 56%).

  • Ασία-Ειρηνικός:

Οι δισεκατομμυριούχοι που ερωτήθηκαν στην Ασία-Ειρηνικό είχαν μια προκατάληψη για την περιοχή τους, με το 50% να θεωρεί την περιοχή ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες. Το 44% των δισεκατομμυριούχων σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών τους επόμενους 12 μήνες, ακολουθούμενο από μετρητά (39%), αναζητώντας πιθανώς ένα καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για γεωπολιτική ένταση (53%). Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις (57%) και σε χαρτοφυλάκια (71%) τους επόμενους 12 μήνες. Το 59% βλέπει τις νέες τεχνολογίες που διαταράσσουν ή καταστρέφουν το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησής τους ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ