Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σκοπό, στους περίπου επτά μήνες που απομένουν έως τη διεξαγωγή τους, να καταφέρει να μαζέψει τις απώλειες των αποχωρήσεων και της εσωκομματικής κρίσης που τον ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή η διαδικασία κινήθηκε σε ήρεμο πλαίσιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης στις τοποθετήσεις του, σε έντονο αντιπολιτευτικό τόνο, έθεσε εκ νέου τον στόχο της εκλογικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά, αλλά μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της εισήγησής του προς την Κεντρική Επιτροπή.

Αρκετά στελέχη εξ’ Αθηνών θα κινηθούν στην επαρχία ώστε να βοηθήσουν τις οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν

Φυσικά είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στον Alpha όπου έθεσε ως στόχο τη νίκη για τις ευρωεκλογές. Εξηγώντας εκείνη τη δήλωση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «οι στόχοι μας είναι μεγάλοι γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει στο μέλλον. Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις πολύ συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ».

Οι άμεσοι σταθμοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πιο άμεσος σταθμός στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές είναι η ανασυγκρότηση των οργανώσεων και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει φυσικά και του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι αποχωρήσεις, ειδικά στελεχών του  κόμματος και μελών της νεολαίας είναι αρκετές, απότοκο φυσικά και της διάσπασης. Ως αποτέλεσμα καταστρώνεται το σχέδιο ανασύνταξης των οργανώσεων, ειδικότερα αυτόν που επλήγησαν περισσότερο από τις αποχωρήσεις.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν τη σημαντικότητα των -περίπου- 40.000 νέων μελών του κόμματος που εγγράφηκαν κυρίως στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, που αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εκλογής νέων τοπικών οργάνων και συνέδρων. Εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα νέα μέλη θα είναι αυτά που θα δώσουν το κίνητρο για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός που χρειάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, αρκετά στελέχη εξ’ Αθηνών θα κινηθούν στην επαρχία ώστε να βοηθήσουν τις οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν και να λύσουν κυρίως λειτουργικά ζητήματα. Μια τέτοια επίσκεψη πραγματοποίησε πρόσφατα ο Γιώργος Βασιλειάδης στη Θεσσαλονίκη, όπου εξειδίκευσε την πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για το επικείμενο συνέδριο, τη σημασία και την οργάνωσή του, όπως και το σημαίνοντα ρόλο των κομματικών οργανώσεων.

«Ανασυγκρότηση τώρα»

Τα 29 think tanks

Ταυτοχρόνως, σταθμός για τις ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η συγκρότηση των think tanks. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές σε αυτά και έχει θέσει τη Διάνα Βουτυράκου ως συντονίστριά τους. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου αναμένουν ώς τις 18 Δεκεμβρίου τις αιτήσεις ενδιαφέροντος από τον κόσμο.

Ta think tanks αναμένεται να είναι 29 στον αριθμό, ενώ, μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις ενδιαφέροντας είναι «εκατοντάδες», σύμφωνα με τη Διάνα Βουτυράκου.

Σε κίνηση για το συνέδριο

Ακόμη, έως το συνέδριο, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου θα είναι σε διαρκή κίνηση ώστε να υλοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Παράλληλα θα γίνει και η συγγραφή των νέων θέσεων από την Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης.

Βέβαια, ταυτόχρονα με τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει τις αντιπολιτευτικές δράσεις του, εντός της Βουλής όντας αξιωματική αντιπολίτευση και -άρα- με αναβαθμισμένο ρόλο, και εκτός της Βουλής με αιχμή τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμούν ότι η δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχυθεί το ερχόμενο διάστημα, με τις εξωστρεφής δράσεις που θα πραγματοποιήσει και χωρίς -φυσικά- τις σκληρές εσωκομματικές κόντρες που έκαναν το κόμμα να εμφανίζεται υπό διάλυση.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να διοργανωθούν καμπάνιες για την ακρίβεια, τη στέγη και τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν αιχμές που έχει σηκώσει ψηλά στις ομιλίες του ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.



ΠΗΓΗ