Πολύ κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά μεριδίου σε ένα βασικό τουρκικό λιμάνι, βρίσκεται το Αμπού Ντάμπι, όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ειδικότερα, βάσει της πιθανής συμφωνίας, ο όμιλος AD Ports Group που ελέγχεται από το κράτος θα επενδύσει σε μια οντότητα που θα ιδρυθεί από το Turkey Wealth Fund για να διαχειρίζεται το λιμάνι της Σμύρνης στην ακτή του Αιγαίου, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Το μέγεθος του μεριδίου δεν ήταν αμέσως σαφές, αλλά μία από τις πηγές είπε ότι η αξία της συμφωνίας θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το λιμάνι, που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, είναι μια σημαντική πύλη που χρειάζεται νέες επενδύσεις. Αξιωματούχος του Ταμείου Περιουσίας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η AD Ports δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό, ενώ το ADQ, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του εμιράτου και ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του ομίλου λιμένων, δεν ήταν διαθέσιμο για σχολιασμό.

Αλλαγή πλεύσης

Η σχεδιαζόμενη συναλλαγή έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας αναζητά ξένες επενδύσεις για να επιταχύνει την απομάκρυνσή της από χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που είχαν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη και το νόμισμα βυθίστηκε.

Η Τουρκία ελπίζει ότι ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο θα προσελκύσει ξένους επενδυτές μετά από χρόνια μαζικής φυγής, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI). Ορισμένοι Δυτικοί επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στις αγορές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους πριν από δύο χρόνια μετά από έναν σκληρό ανταγωνισμό που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε ιδεολογικές διαφορές που οδήγησαν τις περιφερειακές δυνάμεις να υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ