Σε γραμμή αποκλίνουσα από εκείνη της Φραγκφούρτης και της Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό. Φάνηκε αισιοδοξότερος για τον πληθωρισμό και κυρίως, σε αντίθεση με τη σύνδεση μείωσης των επιτοκίων με τις αυξήσεις στους μισθούς που έκανε λίγες ημέρες νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε να αξιολογεί διαφορετικά – πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά – τις μισθολογικές αυξήσεις που δίνουν κυβερνήσεις και εργοδότες στην Ευρωζώνη.

Ασφαλώς ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης μιλούσε για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ μιλούσε για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αλλά αν η Λαγκάρντ με μέσο πληθωρισμό 2,4% το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη προβλέπει υποχώρηση στο 2,1% όχι νωρίτερα από το 2025, ο Βιλερουά Ντε Γκαλό προέβλεψε υποχώρηση από το 3,5% στο 2,5% σε ένα δωδεκάμηνο και «στο 2% το αργότερο το 2025».
«Δεν είναι μόνο μια πρόβλεψη αλλά μια δέσμευση: θα μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% το αργότερο μέχρι το 2025», είπε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ο κεντρικός τραπεζίτης, που εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται η γαλλική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ υποχώρησε αναπάντεχα κατά 0,1% και η χρονιά αναμένεται να κλείσει με εξαιρετικά αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,3% έναντι προβλέψεων της γαλλικής κυβέρνησης (τον Οκτώβριο) για ανάπτυξη 1% και έπειτα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022.

«Καλά τα νέα»

Από το μικρόφωνο του France Inter ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό συνέδεσε την ανάκαμψη της αναπτυξιακής διαδικασίας με την πτώση του πληθωρισμού. «Βλέπουμε μια απότομη επιβράδυνση το 2023, αλλά μετά η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2024 στο 0,9%, κατόπιν στο 1,3% το 2025, για να φτάσει στο 1,6% το 2026.

Κι αυτό επειδή γιατί θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον πληθωρισμό», διαβεβαίωσε ο διοικητής. Και προέβλεψε ότι οι Γάλλοι θα πρέπει σύντομα να νιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της βελτίωσης στην αγοραστική τους δύναμη.
«Αυτά είναι τα καλά νέα: από εδώ και πέρα οι τιμές θα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από τους μισθούς», τόνισε ο Βιλερουά Ντε Γκαλό. Κι αυτό επειδή «η πτώση του πληθωρισμού είναι ήδη πολύ αισθητή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε: «Στην αρχή της χρονιάς που φεύγει είχαμε πληθωρισμό 7%. Ήταν υπερβολικά υψηλός, κυρίως στα τρόφιμα και την ενέργεια. Και τον ξαναρίξαμε στο 3,5% κατά μέσον όρο στα τέλη της χρονιάς».

Στη συνέχεια ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ανέλυσε τις εκτιμήσεις του για σταδιακή υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο επιθυμητό από την ΕΚΤ – και όλες τις Κεντρικές Τράπεζες εξάλλου – επίπεδο 2% «το αργότερο το 2025».
«Οι εκτιμήσεις του Βιλερουά Ντε Γκαλό δεν απέχουν πολύ από εκείνες που είχε κάνει στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό στα τέλη Νοεμβρίου ο Μπρουνό Λε Μερ», παρατηρεί η Αμελί Ριλμάν στον «Figaro».
«Βγαίνουμε από τη σοβαρότερη πληθωριστική κρίση από τη δεκαετία του 1970. Διαπιστώνει κανείς, σίγουρα όχι σε όλα τα προϊόντα αλλά συνολικά, ότι ο πληθωρισμός σήμερα έχει νικηθεί και αυτό είναι μια πραγματική επιτυχία της οικονομίας μας», είχε πει σε πανηγυρικό τόνο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Πολιτικοί και τεχνοκράτες

Ο Βιλερουά Ντε Γκαλό δεν είναι βέβαια ούτε υπήρξε ποτέ πολιτικός. Είναι και ανέκαθεν ήταν ανώτερος δημόσιος λειτουργός, οικονομολόγος και enarque, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής και της περίφημης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ). Ως εκ τούτου προκαλεί αίσθηση το ότι αξιολογεί θετικά τις μισθολογικές αυξήσεις και δεν τις βλέπει ως απειλή για τον αντιπληθωριστικό αγώνα και ως κριτήριο για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής – σημειωτέον ότι στη Γαλλία τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στους μισθούς γίνονται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ο γάλλος τραπεζίτης τοποθετήθηκε περισσότερο «πολιτικά» από την Κριστίν Λαγκάρντ που από την εποχή που διαδέχθηκε εσπευσμένα τον Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ είναι βέβαια τεχνοκράτισσα, αλλά είχε μακρά πολιτική καριέρα ως μέλος των κομμάτων της Γκωλικής δεξιάς και βέβαια υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου επί προεδρίας Σιράκ και Οικονομικών επί προεδρίας Σαρκοζί.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαγκάρντ από την έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη είπε ότι προτού ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024 για να βεβαιωθούμε ότι οι αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις δεν θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ στην αντίστοιχη ομιλία του προανήγγειλε τρεις μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου για το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο άρθρο του στους «New York Times» ο νομπέλίστας Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν εξήγησε γιατί οι αυξήσεις μισθών δεν υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό, ο οποίος εν προκειμένω είναι πρληθωρισμός προσφοράς και όχι ζήτησης γι’ αυτό και η μεγαλύτερη απειλή αναζωπύρωσης που αίφνης προέκυψε και δεν πρόλαβε να τη συμπεριλάβει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του, είναι η νέα εμπλοκή στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο διεθνές εμπόριο που προέκυψε με τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι νωρίς για επινίκια

Ο Βιλερουά Ντε Γκαλό – μιλώντας βέβαια ως επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και όχι υπό την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ – κράτησε κι αυτός τις επιφυλάξεις του για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά για άλλο λόγο. «Η γαλλική οικονομία έχει ισχυρούς κινητήρες, αλλά η οικονομική ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και προφανώς είναι νωρίς ακόμα για νικητήριους πανηγυρισμούς», είπε ο Βιλερουά Ντε Γκαλό έχοντας ίσως κατά νου τα όσα είχε πει από το ίδιο μικρόφωνο ο Λε Μερ.

Σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προανήγγειλε «σταθεροποίηση» και όχι άμεση πτώση τους. Υπεραμυνόμενος της αντιπληθωριστικής πολιτικής της Ευρωτράπεζας «και όλων των μεγάλων χωρών», ο Βιλερουά Ντε Γκαλό είπε ότι τον Οκτώβριο σταμάτησε η ανοδική πορεία των επιτοκίων «κάτι που είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα». Όσο για την έναρξη της πορείας αποκλιμάκωσης που εναγωνίως περιμένουν οι παράγοντες των οικονομιών και των αγορών… «θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή το 2024».

Θα συμβεί «κάποια στιγμή» επειδή η βιασύνη εγκυμονεί κινδύνους. «Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων εκθέτει την οικονομία στον κίνδυνο υποτροπής αυτής της σοβαρής ασθένειας, που είναι ο πληθωρισμός», προειδοποίησε ο γάλλος τραπεζίτης.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ