Οι σκοτεινές διαδρομές των φασιστικών στοιχείων που απαρτίζουν το μόρφωμα του Κασιδιάρη ή της Χρυσής Αυγής δυστυχώς δεν φαίνεται να ανακόπτονται εύκολα. Παρά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο Εθνικό Κόμμα- Έλληνες, ο «φάκελος-φασισμός», ιδιαίτερα, στη Θεσσαλονίκη, όπως αποδεικνύουν και οι «δράσεις», των τελευταίων ημερών, παραμένει ανοιχτός και επικίνδυνος. Το τείχος που προσπαθεί να υψώσει απέναντι στον ναζισμό το πολιτικό σύστημα δεν μοιάζει να τους αγγίζει. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε κάθε γωνιά της πόλης δημιουργώντας «πυρήνες», τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό μπλοκ, ποτίζοντας με το δηλητήριο του μίσους τις ψυχές ιδιαίτερα των νέων παιδιών.

Τα ντοκουμέντα, αδιάψευστα. Και μάλιστα, αναρτημένα στον λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μοναδικό στόχο την υπενθύμιση της ύπαρξης της ναζιστικής παραφυάδας της ελληνικής Ακροδεξιάς.

  • 25 Απριλίου 2021: «Παρέμβαση» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη… συμπαράστασης στα καταδικασμένα πια μέλη της Χρυσής Αυγής.
  • 26 Ιουνίου 2021: «Παρέμβαση» στον πιο πολυσύχναστο δρόμο -στην παραλιακή- με αφορμή το Gay Pride.
  • 24 Ιανουαρίου 2022: «Παρέμβαση» σε γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • 27 Μαρτίου 2022: Παρέμβαση στο Δικαστικό Μέγαρο με αφορμή την Εθνική Παλιγγενεσία.
  • 9 Νοεμβρίου 2022: «Παρέμβαση» στα Δικαστήρια
  • 17 Φεβρουαρίου 2023: «Παρέμβαση» στο Αλβανικό Προξενείο, στην καρδιά του κέντρου
  • 26 Απριλίου 2023: «Παρέμβαση» σε έκθεση Βορειομακεδόνα καλλιτέχνη στην Καλαμαριά

Με αφορμή και την τελευταία παρέμβαση στην Καλαμαριά, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως το πολιτικό σύστημα υποτίμησε το φαινόμενο του νεοναζισμού, καθώς τα πλοκάμια εξαπλώνονται ακόμη βαθύτερα, φτάνοντας από τις δυτικές έως τις ανατολικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός ότι η «φωλιά» του φασισμού είναι στα -καλά φυλασσόμενα- γραφεία  επί της οδού Καζαντζάκη, ενώ τα εκκολαπτόμενα «αβγά», σκάνε, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και από τα σχολεία. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά και μαθήτρια Λυκείου σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μια ομάδα φασιστών που είναι γνωστή στη γειτονιά, με άτομα από 16 έως 20 χρονών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε βρεθεί μπροστά σε περιστατικά που είτε θα πετάξουν αβγά, ή θα “κυνηγήσουν” κάποιον, ή θα κάνουν γκράφιτι με ανάλογα μηνύματα -σε όλη τη γειτονιά- και στο σχολείο ακόμη. Τα σχολεία είναι ανοιχτά την ημέρα, αυτοί πηγαίνουν το βράδυ, θα γράψουν το όνομα της ομάδας τους, θα γράψουν κάποιο φασιστικό σύνθημα. Το κάνουν συχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι σε ειδικές περιπτώσεις, κουβαλούν πάνω τους ακόμη και μαχαίρια.

Η μέθοδος του προσυλητισμού

Το βράδυ του Σαββάτου 29 Απριλίου η Εθνικιστική Νεολαία η οποία τιτλοφορείται -για νομικούς κυρίως λόγους- ως «Σάρισα» διοργάνωσε ανοιχτή ιδεολογική ομιλία με αφορμή την Πρωτομαγιά, με ώρα έναρξης στις 19.00, στη γνωστή… τοποθεσία. Η εικόνα του εξωτερικού χώρου καθώς και του 5ου ορόφου είναι ενδεικτική για τη «συνταγή» την οποία ακολουθούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας επιχειρούν να προσυλητίσουν και να «τσιμπήσουν» νέο, ανιστόρητο -ομολογουμένως- κοινό.

Σε διάστημα μιας ώρας (από 19.15 έως 20.15) κατέφθασαν τουλάχιστον 20 άτομα. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένουν έξω από το κτίριο, έως ότου ένα μέλος του κόμματος τους ανοίξει την πόρτα, αφού βέβαια είχε προηγηθεί… σκανάρισμα της περιοχής, υπό τον φόβο παρουσίας «υπόπτων», κυρίως από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στις εικόνες διακρίνεται και ένα ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής  να περπατά προς τα γραφεία, φορώντας ένα χαρακτηριστικό καθαρόγραμμο μπλουζάκι με τη στάμπα του κόμματος. Ίδιο, σαν ένα από εκείνα που φορούσαν τα άτομα τα οποία πριν από λίγα εικοσιτετράωρα παρενέβησαν στην έκθεση του Σεργκέι Αντριέφσκι, στην Καλαμαριά.

Η περιοχή της Καλαμαριάς μόνο τυχαία δεν συνδέεται με τις θλιβερές εικόνες από την παρουσία Χρυσαυγιτών. Πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι μόλις τη Δευτέρα υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη φρόντισαν να «μοιράσουν» με τρικάκια το μήνυμα του καταδικασμένου μέλους της εγκληματικής οργάνωσης σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου, ενώ διαφαίνεται ότι το φάρμακο κατά του ναζισμού δεν έχει βρεθεί, ούτε και στα κοινά.

«Υπάρχει μια κινητικότητα. Έχουμε δει κατά καιρούς να μπαίνουν να βγαίνουν άτομα. Θα πρέπει όλοι μας να το σκεφτούμε και να κοιτάξουμε να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε κατέβει ένα ακροδεξιό σχήμα και τώρα πάλι ψιθυρίζεται ότι θα κατέβει ένα ακροδεξιό σχήμα. Είναι θλιβερό και άσχημο και θα πρέπει εμείς να λάβουμε τα μέτρα μας. Όλοι εμείς που λέμε ότι ανήκουμε στους δημοκρατικούς χώρους. Ο φασισμός έχει κάνει κακό στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο υποψήφιος με το κόμμα του ΜέΡΑ25, Γρηγόρης Σκουλάς.

Πηγή: Thesstoday.gr

ΠΗΓΗ