«Αδιαμεσολάβητα»

Αν πω ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντιγράφει – σε επικοινωνιακή τακτική – τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι υπερβολη; Δεν το νομίζω! Λοιπόν, «αδιαμεσολάβητα» ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά, το περασμένο Σάββατο, σούπερ μάρκετ και συνομίλησε με τους πελάτες του. «Αδιαμεσολάβητα»….

Ένας να τον προστατεύσει;

Και στην εβδομαδιαία του ανάρτηση κάνει λόγο για «εισαγόμενο πληθωρισμό» – εννοεί στα τρόφιμα, που τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 9,9%! Την ίδια στιγμή όμως έχει επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης πρόστιμα σε τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες και έπονται και άλλες – κι όχι μόνο πολυεθνικές – για υπερβολικό περιθώριο κέρδους. Δεν υπάρχει κάποιος στο Μέγαρο Μαξίμου να τον προστατεύσει; Το γεγονός ότι «παίζει» χωρίς αντίπαλο σημαίνει ότι απευθύνεται σε ανόητους;

Γυρίζειειιι

Πάντως ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μετά από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – δεύτερη θέση! – έχουν αναθαρρήσει. Και χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Του χρόνου τα γυρίσματα….

Πορεία εξόδου

«Είμαστε σε πορεία εξόδου, όπως είπε κι ο Δημήτρης (σ.σ Τζανακόπουλος) δώστε μας λίγες μέρες να το ετοιμάσουμε» μ΄αυτή την ολιγόλογη φράση ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος έκλεισε χθες μετά τις 9 το βράδυ ως βασικός εισηγητής την πανελλαδική σύσκεψη της τάσης των «6+6»!

Πίστωση χρόνου

Μετά από σύσκεψη 10 ωρών – ξεκίνησε στις 11 το πρωί – περίπου 1.000 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι αφού μίλησαν περίπου 100 από τους συμμετέχοντες, η πλειοψηφία των οποίων πρότεινε την αποχώρηση από το κόμμα, αποφασίστηκε να δοθεί στην ηγετική ομάδα πίστωση χρόνου για να διαχειριστεί τη διαδικασία της αποχώρησης…. Πόση θα είναι; Μου λένε για περίπου 15 ημέρες!

Ο «βούρκος»!

Από την ηγεσία της τάσης την εισήγηση την έκανε ο κ. Ηλιόπουλος – ο οποίος είχε αρκετές αναστολές και γι’ αυτό του ασκήθηκαν και αφόρητες πιέσεις – και έκανε λόγο για «βούρκο». Αργότερα βέβαια με τις διαστάσεις που πήρε η αναφορά του έκανε ανάρτηση προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις!

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είναι και ο βασικός ηγέτης της ομάδας, έχει εδώ και καιρό σαφή θέση, που δεν είναι άλλη από την «αποχώρηση χθες»! Αυτό υπερασπίστηκε και στη σύσκεψη.

Οι δύο

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου και ο κ. Αλέξης Χαρίτσης κινήθηκαν στην ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας περίπου ότι είναι δύσκολο να φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε μετά κι αυτό δεν το έχουμε σχεδιάσει. Ηταν εμφανής η αναποφασιστικότητα τους! Παραμένει; Με βάση τα όσα διέρρευσαν φαίνεται να έχει ανασταλεί. Θα φανεί….

Η κυρία Μερόπη Τζιούφη

Η έκπληξη ήταν η βουλευτής Ιωαννίνων κυρία Μερόπη Τζιούφη, η οποία ανήκε στην «Ομπρέλα» και όταν αυτή αποχώρησε παρέμεινε υπογράφοντας με τους «6+6». Η κυρία Τζιούφη ζήτησε «να φύγουμε αύριο»! Οπως όμως μαθαίνω στα Γιάννενα ο κομματικός κύκλος της επιρροής της έχει διαρραγεί. Ενα τμήμα έφυγε μαζί με την «Ομπρέλα» και οι εναπομείναντες την πιέζουν να φύγει τώρα. Φαίνεται ότι υπέκυψε….

Η κυρία Θεανώ Φωτίου

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε η κυρία Θεανώ Φωτίου, η οποία υποστήριξε ότι «εγώ δεν φεύγω, η βάση του κόμματος δεν θέλει να φύγουμε».

Ο κ. Κώστας Μπάρκας

Σε παρόμοιο κλίμα ήταν και ο βουλευτής Πρεβέζης κ. Κώστας Μπάρκας, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα στο chat του zoom να του επιτίθενται δριμύτατα. Και αναγκάστηκε να κάνει σχόλιο για τα τρολ της «από εδώ πλευράς»….

Οι «δημογέροντες»

Μου είπαν επίσης πως ήταν παρών και ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης για να πιάσει το κλίμα της συνεδρίασης. Σας θυμίζω ότι μαζί με τον κ. Αλέκο Φλαμπουράρη έχουν μεσολαβήσει προς τον κ. Χαρίτση και την κυρία Αχτσιόγλου αντίστοιχα να τους πείσουν να μην φύγουν. Πλην όμως επί ματαίω….

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου

Από τις πιο ενδιαφέρουσες όμως περιπτώσεις εκ των βουλευτών ήταν της κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία στην δική της τοποθέτηση ανέφερε ότι ακόμη προβληματίζεται και δεν έχει καταλήξει. Αλλά αν αποφασίσει να αποχωρήσει τότε θα παραδώσει την έδρα της!

«Ηθικό προηγούμενο»

Οπως αντιλαμβάνεστε αν πράγματι συμβεί αυτό – όπως ακριβώς έπραξε ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 – τότε δημιουργεί ένα «ηθικό προηγούμενο» και θα φέρει σε προφανώς δύσκολη θέση όλους τους άλλους βουλευτές του κόμματος που είτε αποχώρησαν είτε σκοπεύουν να αποχωρήσουν!

Ο κ. Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ;

Δεν γνωρίζω αν στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο βουλευτές Ξάνθης κ. Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, ο οποίος φερόταν να κινείται μαζί με του «6+6». Κι είναι ασαφές τι στάση σκοπεύει να κρατήσει….

Τμηματικά

Πάντως φαίνεται πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας η αποχώρηση θα γίνει τμηματικά. Πρώτοι θα φεύγουν τοπικά μέλη και στελέχη, μετά θα ακολουθήσουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και σε τρίτο στάδιο θα φύγουν οι βουλευτές.

«Κρίση με στοιχεία διάλυσης»

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ και μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης από την πλευρά των διοργανωτών έγινε η ακόλουθη διαρροή «στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις».

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης»

Και επισημαίνεται πως «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

«Δεν τους ενδιαφέρει το κόμμα»

Πηγές της Κουμουνδούρου με τις οποίες συνομίλησα σχολιάζοντας τις προαναφερόμενες εξελίξεις έλεγαν πως «έχουν σκοπό να αποχωρούν τμηματικά ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν τους ενδιαφέρει το κόμμα»!

Ανασυγκρότηση

Πάντως από την πλευρά της ηγεσία του κόμματος σκοπεύει από την Τρίτη και μετά να ξεκινήσει την προσπάθεια ανασυγκρότηση. Να συνεδριάσουν οι τοπικές οργανώσεις, οι Νομαρχιακές Επιτροπής και να καλυφθούν τα κενά όπου έχουν εμφανιστεί….

Συνέδριο

«Πηγαίνουμε προς το συνέδριο με βάση τον οδικό χάρτη που αποφάσισε η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής» μου είπαν. Να σας θυμίσω πως στις 9 και 10 Δεκεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να προκηρύξει και επισήμως το συνέδριο του Φεβρουαρίου δημιουργώντας και τα αντίστοιχα όργανα!

«Το φαινόμενο Κασσελάκη»

Σήμερα όμως είναι η ημέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη! Στις 7 το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ παρουσιάζεται το βιβλίο του κ. Ξενοφών Κοντιάδη «Το φαινόμενο Κασσελάκη» με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος – μαζί με τον συγγραφέα και τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκο – στο πάνελ. Όπως αντιλαμβάνεστε και μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, η εκδήλωση είναι «όλα τα λεφτά»!



ΠΗΓΗ