Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη και Βιέννη παραμένουν στο top5 των τουριστικών προορισμών που αναζητούν περισσότερο οι Έλληνες για ταξίδια εκτός της χώρας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τις αναζητήσεις στην Google καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 με βάση την επεξεργασία από το τμήμα Μάρκετινγκ Τουρισμού και Ερευνών της εξειδικευμένης εταιρείας Tourix, αναφορικά με τις τάσεις ταξιδιωτικής ζήτησης από την Ελλάδα για ταξίδια στο εξωτερικό.

To διαδίκτυο και η μηχανή αναζήτησης της Google αποτελεί βασικό εργαλείο των ταξιδιωτών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και κατά το στάδιο της έρευνας / προετοιμασίας ενός ταξιδιού, κατά το οποίο αναζητούν ενεργά πρακτικές πληροφορίες (όπως είναι η διαμονή) για τον τουριστικό προορισμό που ενδιαφέρονται (Planning – Το στάδιο της έρευνας & προγραμματισμού).

Αναλυτικότερα, στο top 10 των πόλεων με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων για το 2023 περιλαμβάνονται

  • Ρώμη
  • Λονδίνο
  • Παρίσι
  • Κωνσταντινούπολη
  • Βιέννη
  • Μιλάνο
  • Βαρκελώνη
  • Βουδαπέστη
  • Άμστερνταμ
  • Ντουμπάι

Η Ρώμη υπήρξε στην κορυφή των προτιμήσεων για τους περισσότερους μήνες του 2023 εκτός από τους ακόλουθους: Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο που με μικρή διαφορά προπορεύτηκε το Λονδίνο.

Παρατηρήθηκε εναλλαγή της πρώτης θέσης μεταξύ Λονδίνου και Ρώμης ανά τους μήνες, αλλά μαζί με το Παρίσι, κατάφεραν να παραμείνουν στην top 3άδα κατά την διάρκεια όλου του 2023.

Έφτασε πολύ κοντά στην 10αδα, αλλά παρέμεινε στην θέση νούμερο 11, η Νέα Υόρκη και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Πράγα, η Βενετία και το Βερολίνο.

Ο τουρισμός στην Ευρώπη

Ο τουρισμός στην Ευρώπη και το 2023 έδειξε σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 καθώς ο εκτιμώμενος αριθμός διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα τη χρονιά που μας πέρασε έφτασε τα 2,92 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας το προ πανδημίας επίπεδο του 2019 (2,87 δισεκατομμύρια) κατά 1,6% και σπάζοντας το ρεκόρ για τον κλάδο καταλυμάτων της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, το 2023, καταγράφηκαν 171 εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το 2022 (+6,3%), κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού από διεθνείς επισκέπτες (+146 εκατομμύρια) και σε μικρότερο βαθμό από την αύξηση των εγχώριων επισκεπτών (+ 25 εκατομμύρια).

Τα επίπεδα τουρισμού (σε όρους διανυκτερεύσεων) ήταν 25% υψηλότερα σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια (2013: 2,33 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις).

Σε σύγκριση με το 2022, σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση το 2023, μόνο το Λουξεμβούργο κατέγραψε μικρή μείωση (-0,1%).

Στη Μάλτα και την Κύπρο, η αύξηση ξεπέρασε το 20% και σε άλλα 8 μέλη της ΕΕ – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ξεπέρασε το 10% (Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Σε απόλυτους αριθμούς, η μεγαλύτερη αύξηση στις διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Γερμανία (+32,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και στην Ισπανία (+32,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις).

Πηγή: ot.gr



ΠΗΓΗ