«Φωτιά» στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έβαλε η Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας τροπολογία για τη θέσπιση της για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε την αντιπολίτευση καθώς το σχέδιο νόμου προέβλεπε τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.

«Ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή»

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πρόσθεσε πως «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

⇒ Η επίμαχη τροπολογία

Με το «καλημέρα» το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη» υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που στη φάση της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν «ναι» επί της αρχής Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Με τη Διάσκεψη των Προέδρων να έχει αποφασίσει να διατεθούν έως και τρεις συνεδριάσεις, καθώς εκτιμά ότι θα εγγραφούν πολλοί βουλευτές για να λάβουν τον λόγο, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά η Ελληνική Λύση και η «Νίκη» που υπέβαλαν με το «καλημέρα» ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που στη φάση της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν «ναι» επί της αρχής Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σε μία διαδικασία επί ενός νομοσχεδίου που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, η κυβέρνηση κατάφερε με την παραπάνω κίνηση να αλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα της συζήτησης στην Ολομέλεια με τις αντιδράσεις να είναι έντονες ακόμα και από τα κόμματα που επί της αρχής είχαν συμφωνήσει με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έσπευσε να στηλιτεύσει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».



ΠΗΓΗ