Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος περιοδεύει στη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, να επικεντρωθεί στο «τέλος» της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζουμε […] ότι αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της επίθεσης, με σκοπό το τέλος της κατοχής ολόκληρης της παλαιστινιακής γης», είπε ο Χανίγια σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Μπλίνκεν μπόρεσε να πάρει τα μαθήματα των τελευταίων τριών μηνών και να κατανοήσει τον βαθμό των λαθών που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την τυφλή υποστήριξή τους προς το Ισραήλ», πρόσθεσε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που ζει εξόριστος στο Κατάρ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης ότι «το αίμα που χύθηκε στις σφαγές και οι φρικτές καταστροφές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφάλεια και σταθερότητα έως ότου ο παλαιστινιακός λαός αποκτήσει την ελευθερία του και το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Πάνω από 22.000 οι νεκροί στη Γάζα

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό κίνημα στα νότια της χώρας στις 7 Οκτωβρίου και οδήγησε στο θάνατο 1.140 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Περίπου 250 άτομα απήχθησαν σε αυτή την επίθεση και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Περίπου 100 από αυτά απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, μια περιορισμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στις 27 Οκτωβρίου: αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις άφησαν 22.722 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και ανήλικους, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα περιγράφεται τακτικά ως «καταστροφική» από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μάλιστα, το Ταμείο για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε χθες πως έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν πλέον πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά.

Το 90% των 1,1 εκατ. και πλέον παιδιών και εφήβων στον παλαιστινιακό θύλακο δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF που διεξήχθη στα τέλη του Δεκεμβρίου.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν θανάσιμη τριπλή απειλή για τις ζωές τους, καθώς τα κρούσματα ασθενειών αυξάνονται, η διαθεσιμότητα τροφίμων μειώνεται ραγδαία και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών πλησιάζει τη δέκατη τέταρτη εβδομάδα της», τόνισε η υπηρεσία.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας είναι παγιδευμένα σ’ έναν εφιάλτη που χειροτερεύει κάθε ημέρα που περνάει», σχολίασε η Κάθριν Ράσελ, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Οι περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αυξήθηκαν από τις 48.000 στις 71.000 μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από τη 17η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, είναι αδύνατο οι οικογένειες των εκτοπισμένων με παιδιά να τηρήσουν τα απαραίτητα επίπεδα υγιεινής για την αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών, καθώς από τα πρώτα 24ωρα της σύρραξης η παροχή πόσιμου νερού και οι υπηρεσίες αποχέτευσης έχουν διακοπεί.

Η διάρροια, αν είναι παρατεταμένη, μπορεί να σκοτώσει οποιοδήποτε παιδί. «Το μέλλον χιλιάδων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας κρέμεται από μια κλωστή. Ο κόσμος δεν γίνεται (…) απλώς να κοιτάει. Η βία και τα δεινά των παιδιών πρέπει να σταματήσουν», κατέληξε η Ράσελ.

Πηγή: ΑΠΕ



ΠΗΓΗ