«Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την ολοκληρωτική νίκη». Με αυτά τα λόγια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ξεκάθαρο σε όλους ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, γκρεμίζοντας κάθε ελπίδα για ενδεχόμενη εκεχειρία στην περιοχή.

«Αν η Χαμάς επιβιώσει στη Γάζα, είναι θέμα χρόνου η επόμενη σφαγή» εξήγησε ο ίδιος.

Έτσι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε —όπως ήταν αναμενόμενο— την πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και αποκάλυψε μάλιστα ότι το Ισραήλ διέταξε τις δυνάμεις του να ετοιμαστούν να επιχειρήσουν στη Ράφα που έχει γίνει καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους.

Η απόφαση ήρθε μία ημέρα αφότου η Χαμάς παρέδωσε στους διαμεσολαβητές —Κατάρ και Αίγυπτο— ένα σχέδιο που ζητούσε από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα, να τηρήσει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία και να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

«Η αποδοχή των γελοίων αιτημάτων της Χαμάς —που μόλις ακούσαμε— δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και θα προσκαλέσει μόνο μια νέα σφαγή», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρισκόταν στην τρίτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου και την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια…»

Υποστηρίζοντας ότι η νίκη ήταν «εφικτή» καθώς ο πόλεμος συμπλήρωνε τέσσερις μήνες, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες των ισραηλινών αξιωματούχων ότι οι δυνάμεις τους έχουν βαλτώσει και οι στρατιωτικοί τους στόχοι απέχουν πολύ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ διέταξε τα στρατεύματά του να προετοιμαστούν για να προελάσουν στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Η αποδοχή των γελοίων αιτημάτων της Χαμάς… θα προκαλέσει μόνο μία νέα σφαγή»

Η πληροφορία ότι το Ισραήλ προετοιμάζει πιθανή επέκταση της επιχείρησής του ήρθε την ώρα που αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκότωσαν έναν ανώτερο ηγέτη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης με έδρα το Ιράκ, την οποία κατηγορούν για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει βαθύτερα στη Γάζα, η Ράφα έχει απορροφήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους – ή περισσότερο από το μισό πληθυσμό της περιοχής – που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί ζουν σε σκηνές και καταφύγια.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε την πόλη και τους δύο κοντινούς καταυλισμούς «τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς».

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ είχαν αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία τους όταν η Χαμάς υπέβαλε μια πρόταση σε αυτούς και στους αιγύπτιους αξιωματούχους το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που ο Μπλίνκεν έφτανε στη Ντόχα για να προωθήσει τις συνομιλίες.

Ακόμα και όταν κατήγγειλε την πρόταση της Χαμάς, ο Νετανιάχου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφήνοντας την κατάσταση κάπως θολή. Ερωτηθείς για το εάν απορρίπτει επίσημα την πρόταση, απάντησε: «Με βάση αυτό που μας έδωσαν… από ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής και εσείς θα είχατε πει όχι».

Το βασικό εμπόδιο

Ένα βασικό εμπόδιο στο σχέδιο της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ήταν η απαίτηση να αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα ορκιστεί ότι οι δυνάμεις δεν θα σταματήσουν να πολεμούν μέχρι να συντριβεί η Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, είπε: «Ενώ υπάρχουν κάποιες σαφείς μη-σταθερές θέσεις στην απάντηση της Χαμάς, πιστεύουμε ότι δημιουργεί χώρο για την επίτευξη συμφωνίας και θα εργαστούμε αμείλικτα μέχρι να φτάσουμε εκεί».

Επιπλέον ο αμερικανός υπουργός κάλεσε το Ισραήλ να προστατέψει τους αμάχους. «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη, έχει την υποχρέωση, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι προστατεύονται και ότι λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης… αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ράφα».

Τα τρία στάδια

Ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ δημοσιοποίησαν επίσημα λεπτομέρειες της προσφοράς της ομάδας, αλλά μια λιβανέζικη εφημερίδα που θεωρείται κοντά στη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σύνοψη του σχεδίου.

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα το σχέδιο θα αποτελείται από τρεις φάσεις, με την καθεμία να διαρκεί 45 ημέρες. Στην πρώτη φάση προβλέπεται η ανταλλαγή ισραηλινών γυναικών ομήρων, ανδρών κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένων και αρρώστων με παλαιστίνιους κρατουμένους και συγκεκριμένα τα γυναικόπαιδα.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη δεύτερη φάση και οι σοροί θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς θα περίμενε ότι οι πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η οργάνωση, η οποία κυβερνά τη Γάζα, αναφέρει σε ένα προσάρτημα της πρότασης ότι επιδιώκει την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να επιλέξει από έναν κατάλογο Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, με την ομάδα να απαιτεί 500 φορτηγά την ημέρα.



ΠΗΓΗ