Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 19:55

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να πει σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες και στρατιωτικούς μπλόγκερς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση της αντεπίθεσης του Κιέβου, λέγοντας ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Πούτιν υπερασπίσθηκε την εντολή του υπουργείου Άμυνας προς τις ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο πριν την 1η Ιουλίου, κάτι που ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» αρνήθηκε να κάνει.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γιεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι η οργάνωση του δεν θα υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιος αν οι άνδρες του θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία εν μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης ότι εάν καταστεί αναγκαίο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με παρόμοια όπλα.

Η Ρωσία έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία, η Δύση πρέπει να σταματήσει τις προμήθειες όπλων

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η σύρραξη είναι να σταματήσουν οι δυτικές χώρες να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα.

Ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει να συντρίψει την Ρωσία στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα έχει το δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.

Επίσης είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Μόσχα «εξαπατήθηκε» όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προοριζόταν να βοηθήσει «φιλικές» χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών, παρέχοντας μια βασική πηγή συναλλάγματος για το Κίεβο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 19:55

ΠΗΓΗ