Σύμφωνα με πληροφορίες του NBC news ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέδωσε δύο διαφορετικά μηνύματα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε φιλοπαλαιστινιακούς και φιλοϊσραηλινούς Αμερικανούς. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε αντίγραφα επίσημης αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου και υπογραμμίζει τις ισορροπίες που επιθυμεί να τηρήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν εν όψει εκλογών.

Ενώ η μία επιστολή παρουσίαζε την αταλάντευτη υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ κατά της Χαμάς, η άλλη εστίαζε στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας vs Θρηνούμε τους πολλούς αθώους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί

Δεν είναι εντελώς υποκριτική η σύγκριση των δύο επιστολών, όμως είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη τακτική και στην σύγκριση δημιουργούνται περισσότεροι εχθροί παρά φίλοι.

To ρεπορτάζ που φωτίζει μια συνήθως αφανή πτυχή της αμερικανικής διπλωματίας

Σύμφωνα με το NBC, η επιστολή που στάλθηκε στους φιλοϊσραηλινούς επικαλέστηκε το Ολοκαύτωμα σε σχέση με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Ο λαός του Ισραήλ έζησε μια στιγμή καθαρού κακού» που «επανέφερε στην επιφάνεια φρικτές μνήμες» και ισοδυναμούσε με την «πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα», ανέφερε το NBC πως περιέγραφε η επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ, με ημερομηνία 1 Νοεμβρίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ», συνέχισε. «Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η επιστολή προς τους φιλοπαλαιστινίους εστιάζει στην «προστασία των αμάχων»

Από την άλλη πλευρά, η επιστολή του Μπάιντεν προς τους φιλοπαλαιστίνιους επικεντρώθηκε στη βοήθεια προς την Παλαιστίνη και δεν έκανε καμία αναφορά στο Ολοκαύτωμα ή στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Εκεί είναι ίσως το κλου του ρεπορτάζ.

Στο αφήγημα με το οποίο προσπαθούσε να διατηρήσει τις γέφυρες με την μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων; «Θρηνούμε τους πολλούς αθώους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί». Το NBC αποκαλύπτει ότι η δεύτερη επιστολή του Μπάιντεν είχε ημερομηνία 8 Νοεμβρίου. Οπότε υπάρχει μια σαφής τάση για damage control, εξαιτίας της κριτικής που του ασκήθηκε και έγινε εμφανής σε γκάλοπ σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους για να διασφαλίσει ότι η σωτήρια βοήθεια -συμπεριλαμβανομένων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων- μπορεί να φτάσει επειγόντως στους αθώους Παλαιστίνιους στη Γάζα» και τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται απερίφραστα υπέρ της προστασίας των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

Ενώ οι δύο επιστολές δεν φαίνεται να αντιφάσκουν μεταξύ τους και είναι ρεαλιστικές με την πολιτική του Μπάιντεν, το NBC ανέφερε ότι δεν είναι σύνηθες για τον Λευκό Οίκο να διαμορφώνει διαφορετικές εκδοχές μιας επιστολής για το ίδιο θέμα που διαφέρουν τόσο πολύ ως προς την έμφασή τους. Με το κανάλι να αναφέρει πως είναι έκδηλο δείγμα των επικείμενων εκλογών του 2024.



ΠΗΓΗ