Είναι μεγάλος ο καημός…

Αν και ως γνωστόν αποφεύγω τον συναγελασμό με τη μπασκλασαρία, φτάνουν στα αυτιά μου πολλά και ενδιαφέροντα κυρίως όταν άτομα αυτής της συνομοταξίας χτυπάνε σημαντικές πόρτες για να κάνουν τις ποταπές δουλίτσες τους. Αν μη τι άλλο διασκεδαστικές οι ιστοριούλες και οι λαμογιές τους. Υπέπεσε λοιπόν στην αντίληψή μου ότι αυτό το αγόρι που ξημεροβραδιάζεται στα γυμναστήρια παρακαλώντας τους μυς του να υπακούσουν και να φουσκώσουν και στα διαλείμματα ανταλλάσσει φατσούλες, σωτήριες για όσους δεν ξεχωρίζουν για την κλασσική παιδεία τους, με πρώην θαμώνες του Μαξίμου που λατρεύουν να είναι ωτακουστές ζητάει χάρες… Παλεύει να μπει στους διαδρόμους της εξουσίας για να κλείσει καμιά μπίζνα ο Θεόδωρος. Κάτι για επιθυμία Καρυπίδη να επιστρέψουν στο ΙΦΕΤ (το ινστιτούτο φαρμακευτικής έρευνας και τεχνολογίας ντε, αφού τώρα δηλώνει φαρμακέμπορας) στελέχη που έφυγαν όχι με τις καλύτερες εντυπώσεις. Γιατί τον έπιασε ο καημός; Κρατούσαν νευραλγικά πόστα μου λένε. Και επειδή σήμερα θα πάω στον Άγιο Διονύση τον Αεροπαγίτη να δω τον πνευματικό μου δεν θα πω άλλα, ούτε ονόματα, ούτε με ποιον και πού έγινε το ραντεβού, ούτε τι μπίζνες παίζονται. Και αύριο μέρα είναι εξάλλου και πάντα θέλω να με περιμένετε με αγωνία.

Συνέχεια

Όπως θα διαπιστώσατε συνεχίστηκε η ελληνο – βρετανική αντιπαράθεση, που προκλήθηκε μετά από την ακύρωση της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βρετανό ομόλογό του κ. Ρίσι Σούνακ. Μόνο που η συνέχεια έγινε δημόσια και εντός του βρετανικού κοινοβουλίου. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σούνακ ότι «όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν»! Και οι δικοί μας είπαν πως δεν σκοπεύουν να απαντήσουν για να μην διαταραχθούν – επί της ουσίας – οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Βρετανικά πίτουρα»

Μάλιστα χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά είπε πως «εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου» και συμπλήρωσε ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας». Και έκλεισε το θέμα….

Μία από τα ίδια

Ως εκ τούτου δεν νομίζω πως θα υπάρξει και καμμία θετική εξέλιξη, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, ακόμη και όταν Κρι Στράμερ, ο ηγέτης των Εργατικών αναλάβει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου! Και τούτο διότι το Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν και τρόπαιο της παλιάς βρετανικής αυτοκρατορίας. Κι είναι γεμάτο από λεηλασίες και εγκλήματα από την εποχή της αποικιοκρατίας…. Τώρα τα δάνεια από την μία χώρα στην άλλη μικρή σημασία έχουν! Για εσωτερική κατανάλωση….

Αντιστοίχιση

Εν τω μεταξύ σε μία προσπάθεια να αντιστοιχηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να του αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σηκώσει του αντιπολιτευτικούς τόνους. Χθες αναφέρθηκε στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους!

Βήμα – βήμα

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης – και της κεντροαριστεράς – διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα … κοινό αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό σίγουρα δεν κάνει ευτυχισμένους τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου! Αν και βέβαια πόρρω απέχουν ακόμη τα δύο κόμματα από το να απειλήσουν την μονοκρατορία του πρωθυπουργού. Αυτά όμως τα … «πνίγεις νωρίς» γιατί όταν μεγαλώσουν κινδυνεύεις….

Χαλαρά…

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να διευθετήσει τα οργανωτικά της και διάφορες εκκρεμότητες ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και του συνεδρίου του κόμματος. Η συζήτηση ήταν χαλαρή και ενδιαφέρουσα – έτσι μου είπαν.

Εφυγε!

Ομως δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα απρόοπτα. Επειδή η συζήτηση τραβούσε σε μάκρος και υπήρχε ήδη το ραντεβού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο musique cafe, στο Παγκράτι, ο πρόεδρος του κόμματος σηκώθηκε και έφυγε από την συνεδρίαση. Συμπτωματικά (;) την ώρα εκείνη μιλούσε ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας. Μου είπαν μάλιστα ότι αποχώρησε επιδεικτικά, αλλά εγώ δεν το πιστεύω….

Ο κ. Γ. Ραγκούσης

Μ΄αυτά και μ΄ αυτά όμως δεν μίλησε ούτε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Ρώτησε τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη αν ο πρόεδρος θα επιστρέψει. Αυτός του τηλεφώνησε και έλαβε αρνητική απάντηση. Τότε ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί!

Απογοήτευση

Πέραν αυτού όμως ο κ. Βασιλειάδης – ως επικεφαλής του οργανωτικού γραφείου – ενημέρωσε πως τους αποχωρήσαντες δεν θα τους ακολουθήσουν περισσότεροι από 3.000 μέλη. Εκτός όμως από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί που νιώθουν είτε απογοητευμένοι είτε «μουδιασμένοι» και οδεύουν προς το … σπίτι τους!

Για αργότερα;

Πάντως δεν φαίνεται να πραγματοποιείται το φιλόδοξο σχέδιο με τα περιφερειακά συνέδρια. Εχω την εντύπωση – σύμφωνα με όσα μου είπαν – ότι ίσως γίνουν τελικά τρία συνέδρια πιλοτικά, στην Ηπειρο, την Θεσσαλία και τη Θράκη και τα υπόλοιπα να γίνουν αργότερα μέσα στο 2024. Εντός του οποίου δεν αποκλείεται να γίνει και δεύτερο συνέδριο στα τέλη του χρόνου. Και το συνέδριο του Φεβρουαρίου να μην θεωρηθεί ως έκτακτο, αλλά ως προγραμματικό!

Την άλλη εβδομάδα

Για όλα αυτά η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με βάση το αποτέλεσμα της οποίας θα διαμορφωθεί και η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Διον. Τεμπονέρας

Εν τω μεταξύ, με βάση τα όσα μου είπαν ο κ. Τεμπονέρας με τις διάφορες τοποθετήσεις του – προτείνει το συνέδριο να γίνει τον Ιανουάριο! – επιδιώκει να διαμορφώσει χώρο για ένα νέο αντιπολιτευτικό ρόλο στο κόμμα. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Και ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο της αποχώρησης του στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής! Λέτε; Δεν το πιστεύω….

Δύο απόψεις

Πάντως όπως σας έχω επισημάνει στο μπλοκ των προεδρικών αρχίζουν και διαμορφώνονται δύο απόψεις. Η πρώτη, όπως την χαρακτηρίζουν είναι η … «αγαπησιάρικη» απέναντι των αποχωρησάντων. Διατυπώνεται δημοσίως από διάφορα στελέχη. Κι η άλλη έχει γωνίες και είναι πιο σκληρή: «έγινε διάσπαση, μπορεί να ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να σφίξουμε τις γραμμές μας». Θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ετσι μου είπαν….

Αλλιώς…

Εν τω μεταξύ σας ενημέρωσα χθες για μία δημοσκόπηση που «τρέχει» και δεν είναι τόσο κακή για την Κουμουνδούρου. Είναι πιθανόν να δημοσιευτεί εντός των προσεχών δύο ημερών. Εμαθα πως πολύ – πολύ οριακά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κάτω της μονάδας! Σας θυμίζω ότι όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα έδειχναν το αντίστροφο, επίσης οριακά.

Στο 4%!

Επίσης – και αυτό έχει νομίζω ιδιαίτερη σημασία – στην μέτρηση οι αποχωρήσαντες, ας τους πούμε «9+2», αποσπούν ένα ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 4%.! Αυτό αν και φαίνεται σημαντικό, ωστόσο με τέτοια προβολή που έχουν αποσπάσει την τελευταία περίοδο δεν είναι μεγάλο. Να σας θυμίσω ακόμη ότι τον Αύγουστο του 2015 οι δημοσκοπήσεις έδιναν την μετέπειτα ΛΑΕ πολύ πάνω από 7%. Και ο δρόμος μέχρις τις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι πολύς. Ολόκληροι έξι μήνες!

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου

Να σας ενημερώσω ακόμη ότι η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει χαθεί από το δημόσιο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, σύντομα πρόκειται να εμφανιστεί. Συνεντευξιαζόμενη….

Στο ευρωψηφοδέλτιο (;)

Η κυρία Αχτσιόγλου που όπως θα είδατε δεν ανέλαβε κάποιο κοινοβουλευτικό αξίωμα, δεν σημαίνει ότι και θα αποσυρθεί τελικώς. Μαθαίνω ότι θα είναι – ουσιαστικά – η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του νέου πολιτικού σχηματισμού. Η αναγνωρισιμότητα της, η καλλιέπεια του λόγου της και η τηλεοπτική της persona την καθιστούν ιδανική στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Γι΄ αυτό και οι εμφανίσεις της θα είναι μετρημένες για να μην «καεί»…



ΠΗΓΗ