Το φάντασμα της διάλυσης μοιάζει να έχει κατασκηνώσει πάνω από την Κουμουνδούρου ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του Αλέξη Τσίπρα που το τελευταίο 48ωρο ανεβάζει στροφές με μπαράζ συναντήσεων στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Προσπάθεια να μπει ένα φρένο στις αποχωρήσεις στελεχών βλέπουν αρκετοί, αλλά και σαφές μήνυμα στην προεδρική πλευρά, με την επισήμανση για πιστή  τήρηση του καταστατικού και χάραξη πολιτικού σχεδιασμού από τα όργανα του κόμματος να έχουν ξεχωριστή σημασία.

Η «επιχείρηση ενότητα» μοιάζει να έχει ξεκινήσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Ο πρώην πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση, φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του τόσο στην πλευρά Κασσελάκη όσο και στην πλευρά Αχτσιόγλου και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν γεφυρωθεί το χάσμα.

Τι ανησυχεί περισσότερο τον Αλ. Τσίπρα

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη υπάρξει η αποχώρηση της «Ομπρέλας», πολλά στελέχη και βουλευτές ζητούσαν να υπάρξει παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό όπερ και εγένετο.

Η πρώτη παρέμβαση ήρθε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η ενότητα του κόμματος και για τον λόγο αυτό χτύπησε «καμπανάκια». Έτσι, το πρώτο «καμπανάκι» είχε αποδέκτη τον Στ. Κασσελάκη και την προτροπή να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.

Για να διαφυλαχθεί όμως η ενότητα προϋπόθεση, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, είναι «η πιστή τήρηση του καταστατικού και η χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια εντελώς διαφορετική τακτική ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με στελέχη του κόμματος και οδήγησε, με τον τρόπο του, ιστορικά στελέχη στην πόρτα της εξόδου.

Ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η ενότητα του κόμματος

Το τετ α τετ με Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νάσο Ηλιόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα

Είχε προηγηθεί το δείπνο του Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν σχετικά με την συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι: «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα». Όμως, η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη προεκλογικά έκανε εντύπωση. Ο κ. Σακελλαρίδης στήριξε ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην πορεία προς τις (δεύτερες) εσωκομματικές κάλπες υποστήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός που πιθανόν να έπαιξε ρόλο στο ραντεβού.

Το προτελευταίο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα ήταν με τον Νάσο Ηλιόπολου εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης των «6+6» το Σαββατοκύριακο. Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να είναι με το ένα πόδι εντός και το άλλο πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ το ραντεβού τω δύο ανδρών έγινε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Αμαλίας με το δεύτερο «καμπανάκι» να έχει ηχήσει και στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου που σε αυτή τη φάση δεν δείχνει να τείνει χείρα φιλίας προς τον πρόεδρο του κόμματος τηρώντας στάση αναμονής.

Τσίπρας – Τεμπονέρας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκαν με τον Διονύση Τεμπονέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τεμπονέρα να παραμένει στο κόμμα τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Χωρίς τέλος οι αποχωρήσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, αναμένουν τα επόμενα βήματα από όλα τα «στρατόπεδα» τόσο εντός του κόμματος όσο και εκτός.

Συνεχίζουν να μετρούν αποχωρήσεις με τελευταία αυτή του ευρωβουλευτή, Πέτρου Κόκκαλη που έγινε ο δεύτερος που αποχωρεί από την ευρωομάδα μετά τον Στέλιο Κούλογλου.

Στη δήλωσή του ο Πέτρος Κόκκαλης ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο και υπογραμμίζει «τα επόμενα βήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση αλλά συλλογική καθώς υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Θα συμμετάσχω στη κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει».

Λίγο νωρίτερα, την πόρτα της εξόδου είχε κλείσει ο Βαγγέλης Αποστόλου. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του για την επόμενη ημέρα υπογραμμίζοντας όμως ότι θα είναι «παρών στη μάχη για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, όπως πάντα».

Το κακό κλίμα αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις

Ενώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποσύνθεση η δημοσκόπηση της Οpinion Poll για λογαριασμό του Action 24 καταγράφει άνοδο του ΠΑΣΟΚ και… ψυχρολουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις. Για πρώτη φορά μετά από το 2012, το ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 14,7% και το ΚΚΕ να καταγράφει μεγάλη άνοδο, φθάνοντας στο 10,6%.

Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αδιαμφισβήτητη, καθώς συγκεντρώνει 38,5% στην εκτίμηση ψήφου.



ΠΗΓΗ