Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Amir Cohen) αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα αρχικό και προκαταρκτικό πλαίσιο με μερικές ιδέες για το τι ελπίζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Το πρώτο μέρος αυτών των σημείων αναφέρει ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να έχει καθόλου τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και οι Ισραηλινοί κανένα είδος εξουσίας στη ζωή των πολιτών του θύλακα.

Ενα είδος παλαιστινιακής οντότητας θα ελέγχει τη ζωή των Παλαιστινίων

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα είδος παλαιστινιακής οντότητας που θα ελέγχει τη ζωή των πολιτών αφού οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο, είπε, πως υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό: Οποιαδήποτε οντότητα επιλεγεί για ν’ αναλάβει την εξουσία δεν μπορεί να είναι εχθρική προς το Ισραήλ.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρχει ζωή ισραηλινών πολιτών [στη Γάζα], αναφερόμενος στους παράνομους οικισμούς.

Ομως, οι Ισραηλινοί, πρόσθεσε, διατηρούν το δικαίωμα για επιχειρησιακή στρατιωτική ελευθερία, που σημαίνει ότι μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη Γάζα όποτε θέλουν, παρόμοια μ’ αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε καθημερινή βάση.

Οπως στη Δυτική Οχθη

Για το θέμα της ανοικοδόμησης και της αποκατάστασης της Γάζας μεταπολεμικά, δήλωσε ότι θα είναι υπεύθυνος ένας συνασπισμός διεθνών παραγόντων, όπως αραβικά και ευρωπαϊκά κράτη και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι.

Για το θέμα των συνόρων επισήμανε ότι το Ισραήλ θα τα επιβλέπει ασκώντας έντονη εποπτεία.

Η Γάζα βρίσκεται, ήδη, υπό έντονο ισραηλινό αποκλεισμό, όχι μόνο από τα χερσαία σύνορα αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα.

Ετσι, οι Ισραηλινοί ίσως εξακολουθούν να ελπίζουν να διατηρήσουν αυτήν την κατάσταση ελέγχοντας και επιθεωρώντας οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει από τη Γάζα μεταπολεμικά.



ΠΗΓΗ