Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν στη Νταμπόα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, κατά τη διάρκεια επίθεσης αποδιδόμενης σε τζιχαντιστές, ανέφεραν χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο επικεφαλής τοπικών παραστρατιωτικών παρατάξεων.

Το βράδυ της Παρασκευής, μεγάλος αριθμός επιτιθέμενων αποπειράθηκε να εισβάλει στην Νταμπόα (στην πολιτεία Μπόρνο), όμως συνάντησε σφοδρή αντίσταση από τους παραστρατιωτικούς, βοηθητικούς του στρατού της Νιγηρίας, σύμφωνα με τους δυο επικεφαλής τους.

«Μέσα στη σύγχυσή τους, οι αντάρτες έριξαν από απόσταση εναντίον της πόλης με RPG [σ.σ. εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων], σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας [άλλους] έντεκα», είπε ο ένας από τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών, ο Μπαμπακούρα Κολό.

Οι πέντε νεκροί κηδεύτηκαν προχθές Σάββατο, ενώ οι τραυματίες αεροδιακομίστηκαν με ελικόπτερο στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μαϊντουγκούρι, διευκρίνισε ο δεύτερος ηγέτης των παραστρατιωτικών, ο Ιμπραήμ Λίμαν.

Ενενήντα χιλιόμετρα νότια από τη Μαϊντουγκούρι, κοντά στο δάσος Σαμπίσα, κρησφύγετο τζιχαντιστών, η Νταμπόα έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο εναντίον πολιτών της, όσο και εναντίον της στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί.

Η Νιγηρία είναι αντιμέτωπη από το 2009 με ένοπλη εξέγερση τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία πρωτοστατούν η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν η πρώτη οργάνωση διασπάστηκε. Υπολογίζεται πως η ένοπλη εξέγερση και οι κατασταλτικές ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει εξαναγκαστικά δύο εκατομμύρια και πλέον πολίτες.

Όπως και προκάτοχοί του, ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου, στην εξουσία από τον Μάιο, υποσχέθηκε πως ο αγώνας κατά της ανασφάλειας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής θα είναι προτεραιότητά του.

Πέρα από την εξέγερση των τζιχαντιστών, η οποία διαρκεί πλέον 14 χρόνια, η χώρα των 200 και πλέον εκατ. κατοίκων είναι επίσης αντιμέτωπη με πάνοπλες συμμορίες κακοποιών, συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων, ειδικά αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και τη δράση αυτονομιστικών ομάδων.

ΠΗΓΗ