Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισήχθη χθες το απόγευμα, το σχέδιο νόμου της υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: διαφάνεια, ανταγωνισμός , προστασία ευάλωτων – ενσωμάτωση οδηγίας ΕΕ 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος Ηρακλής».

Servicers: Νέοι κανόνες

Προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο)
Ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν: πρόστιμα έως 500.000€
Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Βελτιώνεται ο αλγόριθμος
Ευάλωτοι πολίτες: υποχρεωτική αποδοχή ρύθμισης χρέους από όλους τους πιστωτές
Μεγαλύτερο «κούρεμα» (έως 28%)

Απίστευτη καταγγελία

Η κ. Αφροδίτη, δανειολήπτρια μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την περιπέτειά της με τους servicers.

«Έχω ένα δάνειο που μπήκα στον νόμο Κατσέλη. Όταν μπήκα ήταν 30.000 ευρώ, πουλήθηκε από την τράπεζα σε fund, κι τώρα επειδή ανέβηκε το επιτόκιο και είχαμε και θέματα με την υγείας μας, αποφάσισαν και συγγενείς να μας βοηθήσουν για να το εξοφλήσουμε. Πήγαμε στο fund και μας ζητάει αντί για 15.000 ευρώ, τους τόκους που θα πληρώναμε σε βάθος χρόνου μέχρι να το πληρώναμε δηλαδή σε 20 χρόνια. Μας ζητάει 26.350 ευρώ», είπε αρχικά.

«Πληρώναμε δόσεις κανονικά. Ζήτησα να το εξοφλήσω και μας είπαν ότι πρέπει να πληρωθούν και οι τόκοι που θα υπήρχαν εάν πήγαινε μέχρι την 20ετία», συνέχισε η κ. Αφροδίτη.

«Αν δεν συμμορφωθεί ο συγκεκριμένος servicer θα αναγκαστεί η γυναίκα να πάει δικαστικά. Δεν κουρεύτηκε κανένα ευρώ από τον νόμο Κατσέλη απλά ρύθμισε πώς θα πληρωθεί», επεσήμανε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ