Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στους διεθνείς εμπειρογνώμονες στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην κατάρριψη του αεροσκάφους Il-76 με Ουκρανούς αιχμαλώτους, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης στην ολομέλεια του Φόρουμ Συνεργασίας για την Ασφάλεια (FSC) του ΟΑΣΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία είναι ουσιαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια, με το καθεστώς του (Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ) Ζελένσκι. Η Ουάσινγκτον προμηθεύει σκόπιμα (τον Ζελένσκι) με όπλα για να σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενώ (η κυβέρνηση του Κιέβου) δεν λυπάται ούτε τους δικούς της αιχμάλωτους στρατιώτες», δήλωσε ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Τα στοιχεία επιδόσεων του συστήματος Patriot που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη, μας δίνουν λόγους να υποθέσουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι στο πλήρωμα του συστήματος αεράμυνας συμμετείχαν Αμερικανοί

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε μια αντιπροσωπεία διεθνών εμπειρογνωμόνων, στους οποίους θα παρασχεθούν υλικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι πίσω από αυτή τη θηριωδία βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Στηρίζονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την εκπαίδευση των χειριστών

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, τα στοιχεία επιδόσεων του συστήματος Patriot που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και η εκπαίδευση όσων το χειρίστηκαν «μας δίνουν λόγους να υποθέσουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι στο πλήρωμα του συγκεκριμένου συστήματος αεράμυνας συμμετείχαν Αμερικανοί πολίτες».

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε πάνω από τη ρωσική μεθοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ στις 24 Ιανουαρίου. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 74 άτομα, μεταξύ των οποίων 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου με προορισμό την ανταλλαγή. Δεν υπήρχαν επιζώντες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση, δηλώνοντας ότι το Κίεβο γνώριζε ότι μεταφέρονταν Ουκρανοί πολίτες. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι για την κατάρριψη του αεροσκάφους χρησιμοποιήθηκε αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot. Είπε επίσης ότι η Μόσχα επέμεινε σε μια διεθνή έρευνα για τη συντριβή.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ