Για «κατευθυνόμενες καταγγελίες» και «συμφέροντα» που κρύβονται πίσω από αυτές προκειμένου «να καρπωθούν το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και την περιουσία της», κάνει λόγο ο πατέρας Αντώνιος στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πατέρας Αντώνιος αναφέρεται στις δύο καταγγελίες σε βάρος του από φιλοξενούμενους στις δομές της Κιβωτού και για τη μεν πρώτη περίπτωση ισχυρίζεται ότι το παιδί «προέβη στην καταγγελία για να μας προλάβει να μην τον καταγγείλουμε στις Αρχές και να αποφύγει τις συνέπειες της παραβατικής του συμπεριφοράς».

Για την δεύτερο καταγγέλοντα, ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου υποστηρίζει ότι «του έκαναν πλύση εγκεφάλου εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία του να πάει στη μαμά του» η οποία κρίθηκε από την κοινωνική υπηρεσία της Λάρισας ακατάλληλη.

«Συμφέροντα τον καθοδήγησαν στην καταγγελία για να καρπωθούν το έργο της Κιβωτού»

«Προσωπική σχέση δεν είχα. Η δική μου δουλειά δεν ήταν ούτε παιδαγωγός ούτε κοινωνικός λειτουργός. Τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν σε παραρτήματα και μόνο όταν ταξίδευα είχα κάποια συνομιλία μαζί τους όπως με όλα τα παιδιά», υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Για την πρώτη καταγγελία σε βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο, ισχυρίζεται ότι: «πριν από την καταγγελία του έδειχνε χαρούμενος, πρόθυμος να βοηθήσει, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, μάλιστα είχε δώσει πριν από λίγες μέρες και συνέντευξη για το πώς περνούσε στην Κιβωτό και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία χωρίς να του το ζητήσει ο υπεύθυνος του ανθρώπινου δυναμικού».

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι ο ανήλικος εμφάνισε παραβατική συμπεριφορά και προέβη στην καταγγελία «για να τους προλάβει».

«Όλα αυτά ίσχυαν μέχρις ότου αρχίσαμε να ταυτίζουμε την εμπλοκή του με την κλοπή στον Βόλο. Μάλιστα, ήξερε την κλοπή πριν το μάθουμε εμείς. Τότε αρχίσαμε να τον υποψιαζόμαστε και για άλλα πράγματα. Προφανώς προβαίνει σ’ αυτήν την καταγγελία για να μας προλάβει να μην τον καταγγείλουμε στις Αρχές και να αποφύγει τις συνέπειες της παραβατικής του συμπεριφοράς. Είδαμε βίντεο να κυκλοφορεί στην κεντρική λεωφόρο με το αγροτικό της Δομής, χωρίς να ξέρει να οδηγεί και χωρίς δίπλωμα. Μάθαμε, επίσης, ότι εκβίαζε μικρότερα παιδιά να κλέβουν και να του φέρνουν χρήματα. Αργότερα μάθαμε ότι είχε προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης κοπέλας στη Χίο, η οποία προέβη σε καταγγελία μαζί με την παιδαγωγό της στην Αστυνομία. Πιστεύω ακράδαντα ότι πίσω από τον Γ… βρίσκονται άλλα συμφέροντα που τον καθοδήγησαν στην καταγγελία, για να καρπωθούν το έργο της Κιβωτού και την περιουσία της» υποστηρίζει ο πατέρας Αντώνιος.

«Του έκαναν πλύση εγκεφάλου»

«Είμαι σίγουρος 100% ότι το παιδί το κατεύθυναν, του έκαναν πλύση εγκεφάλου εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία του να πάει στη μαμά του. Η διαδικασία από την Κιβωτό ξεκίνησε τέλος του 2021 για να επιστρέψει ο […] στη μητέρα του, η οποία τον ξεσήκωνε στα επισκεπτήρια λέγοντάς του ότι θα σε πάρω και ποτέ δεν το έκανε, με αποτέλεσμα το παιδί να πληγώνεται συνεχόμενα. Όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία εμείς, η κοινωνική υπηρεσία της Λάρισας απέρριψε το αίτημα λόγω ακαταλληλότητας της μητέρας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί είπαν ότι ήταν καλύτερο να χρεωθεί η Κιβωτός την απόρριψη αυτή, γιατί το παιδί δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια απόρριψη λόγω ευθύνης της μητέρας. (…) Λυπάμαι που για τα συμφέροντά τους κάποιοι χρησιμοποίησαν και κατέστρεψαν αυτό το παιδί» υποστηρίζει για τον δεύτερο καταγγέλλοντα.

«Υπήρχαν ειδικοί που θα αντιλαμβάνονταν αν συνέβαινε κάποιας μορφής κακοποίηση»

«Στις δομές υπήρχαν ομάδες ειδικών από όλους τους χώρους, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί. Κάθε παιδί είχε τον φάκελό του, όπου σημειωνόταν η πρόοδός του, αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα και την εξέλιξή του. Συνεπώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονταν αν συνέβαινε κάποιας μορφής κακοποίηση σε κάποιο παιδί. Σημειώνω ότι οι εισαγγελείς έστελναν σε μας παιδιά από όλη την Ελλάδα, γιατί γνώριζαν ότι υπήρχε πραγματική ενασχόληση με τα παιδιά και όχι μόνο στέγη και τροφή. Η φιλοσοφία μας ήταν ότι έπρεπε να ασχοληθούμε πρώτα με τα τραύματα της ψυχής των παιδιών, γιατί αλλιώς το τραυματισμένο παιδί ως ενήλικος θα τραυμάτιζε κι άλλους. Αυτή ήταν και η κύρια προσφορά της Κιβωτού στην κοινωνία» υποστηρίζει σε άλλο σημείο της απολογίας του ο πατέρας Αντώνιος

«Προσεύχομαι στον Θεό να φανεί η αδικία και να επιστρέψω στην Κιβωτό»

«Δεν κάνω κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον, αλλά προσεύχομαι στον Θεό να φανεί η αδικία και να επιστρέψω στην Κιβωτό κάποια στιγμή στο έργο που έφτιαξα από το μηδέν. Νιώθω ότι το έργο μου έχει αλλοιωθεί, έχει χαθεί ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας, έχουν φύγει οι εικόνες από τη θέση τους, η Αγία Τράπεζα είναι στην αποθήκη, τα παιδιά ζουν σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας έως ασυδοσίας και όλα αυτά με στενοχωρούν βαθιά» ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.



ΠΗΓΗ