Συνεχίζεται για έκτη ημέρα η εκεχειρία στη Γάζα μετά τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς. Στα πλαίσια αυτής, καθημερινά απελευθερώνονται οι όμηροι που αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη οργάνωση κατά την διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών που έχουν απελευθερωθεί είναι και η Έμιλι, την οποία οι μαχητές είχαν αιχμαλωτίσει για περισσότερες από 50 ημέρες.

Μιλώντας στο CNN, ο πατέρας της Έμιλι αναφέρει πως βλέπει το παιδί του να κλαίει σχεδόν κάθε βράδυ. Στην συνέντευξη που έδωσε αναφέρει ότι «Η Emily έπρεπε να τρέχει από σπίτι σε σπίτι, αναγκασμένη να μετακινηθεί από τη Χαμάς καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθονταν στη Γάζα». Είναι μία από τις λεπτομέρειες που μοιράζεται σιγά σιγά η κόρη του για το τι συνέβη αφότου την απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου και την μετέφεραν στη Γάζα, ένα μέρος που τώρα αποκαλεί «το κουτί.»

Από το θάνατο στην… αιχμαλωσία

Η Έμιλι , που έγινε 9 ετών στην αιχμαλωσία, κρατούνταν μαζί με τη φίλη της Hila Rotem-Shoshani και τη μητέρα της Hila, Raaya, πριν τα παιδιά απελευθερωθούν το περασμένο Σάββατο. «Η Raaya φρόντιζε τη Hila και την Έμιλι σαν να ήταν και οι δύο κόρες της», δήλωσε ο Τόμας Χαντ.

Η ιστορία της ομηρίας της Έμιλι ξεκινά όταν το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου πήγε για ύπνο στο σπίτι της Χίλα, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Kibbutz Be’eri. Ο πατέρας της παγιδεύτηκε στο σπίτι του για ώρες, χωρίς να μπορεί να φτάσει στην κόρη του, καθώς η κοινότητα καταστράφηκε – περίπου 130 κάτοικοι σκοτώθηκαν και άλλοι αιχμαλωτίστηκαν.

Περίπου δύο ημέρες αργότερα, ενημερώθηκε από τους ηγέτες του κιμπούτς ότι το πτώμα της Έμιλι είχε βρεθεί. Δήλωσε στο CNN: «Είπαν απλά, «Βρήκαμε την Emily. Είναι νεκρή. Και είπα, ‘Ναι!’ Είπα, ‘Ναι!’ και χαμογέλασα γιατί αυτά είναι τα καλύτερα νέα από τις πιθανότητες που ήξερα … Έτσι ο θάνατος ήταν μια ευλογία, μια απόλυτη ευλογία.»

Αλλά σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός του είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό» η Emily να ήταν ζωντανή και όμηρος της Χαμάς. Ο Τόμας Χαντ είπε ότι ο στρατός συνέθετε κομμάτια πληροφοριών. Κανένα από τα λείψανα στο Κιμπούτς Μπε’ερί δεν αναγνωρίστηκε ως εκείνο της Έμιλι. Δεν υπήρχε αίμα στο σπίτι όπου κοιμόταν. Και τα κινητά τηλέφωνα που ανήκαν στην οικογένεια της Χίλα είχαν εντοπιστεί στη Γάζα.

Από την αίσθηση ότι ο θάνατος θα ήταν ευλογία, είχε τώρα όλο το φόβο για τις συνθήκες στις οποίες κρατούνταν η Έμιλι. «Το άγνωστο είναι τρομερό. Η αναμονή είναι απαίσια», δήλωσε στο CNN, ενώ ήταν αιχμάλωτη.

Ο Τόμας Χαντ ανέφερε πως η κόρη του ήταν πολύ αδύνατη και χλωμή

Πώς η Έμιλι γιόρτασε την απελεύθερωση της

Μετά από οκτώ εβδομάδες αιχμαλωσίας, ο πατέρας πληροφορήθηκε πως η κόρη του ήταν στη λίστα της δεύτερης παρτίδας ομήρων που θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Προσπάθησε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του καθώς έφτανε στη βάση όπου μεταφέρονταν οι απελευθερωμένοι όμηροι. Υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση και μετά ειδοποιήθηκε ότι ήταν με τον Ερυθρό Σταυρό.

Όπως και οι άλλοι όμηροι, η Emily έχει χάσει σωματικό βάρος και ο Hand είπε ότι δεν την είχε δει ποτέ τόσο χλωμή.  «Είδα το πρόσωπό της σμιλεμένο, έμοιαζε κάπως με το δικό μου, ενώ πριν ήταν ένα παιδικό, κοριτσίστικο, παχουλό προσωπάκι» λέει.

«Το πιο σοκαριστικό είναι ότι ψιθύριζε συνέχεια. Δεν μπορούσες να ακούσεις τη λέει. Έπρεπε να βάλω το αυτί μου στα χείλη της για να καταλάβω τι έλεγε. Είχε μάθει να είναι αθόρυβη» συγκλονίζει ο πατέρας της 9χρονης Έμιλι. Όταν ο πατέρας της, τη ρώτησε πόσο καιρό πίστευε ότι ήταν όμηρος, του είπε «για έναν χρόνο». «Ήταν γροθιά στο στομάχι μου» λέει ο μπαμπάς της.

Τέλος, η Έμιλι ζήτησε χαμογελώντας, από τον πατέρα της, το κινητό και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βάλει ένα τραγούδι της Μπιγιονσέ και έτσι άρχισε σιγά σιγά να γελάει ξανά.

«Έμαθε να τρώει ψωμί με ελαιόλαδο»

Σύμφωνα με τα όσα του έχει αποκαλύψει η Έμιλι, «οι όμηροι είχαν αρκετή τροφή για να επιβιώσουν και άφθονο νερό για να πιουν», δήλωσε ο Hand. «Είχαν πάντα πρωινό, μερικές φορές μεσημεριανό, μερικές φορές κάτι το βράδυ», πρόσθεσε.

Είπε ότι «κανείς δεν μας χτύπησε» και ο πατέρας φαντάζεται ότι μόνο η δύναμη των φωνών ήταν αρκετή για να την ελέγξει. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν θόρυβο και τους επιτρεπόταν να κάνουν ελάχιστα πράγματα εκτός από το να ζωγραφίζουν και να παίζουν με κάποια χαρτιά.

«Αυτό ήταν πολύ δύσκολο»

Όπως αναφέρει ο πατέρας, η Έμιλι έχασε τη μητέρα της από καρκίνο όταν ήταν 2 ετών και ο ίδιος αναγκάστηκε να της πει ότι η «δεύτερη μαμά» της σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η Narkis Hand ήταν η πρώην σύζυγος του Τόμας Χαντ και μητέρα των δύο ετεροθαλών αδελφών της Emily. «Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Της το είπαμε και τα ματάκια της γυάλισαν και πήρε απότομα ανάσα», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη τα μάτια της. «Χθες το βράδυ έκλαιγε μέχρι που το πρόσωπό της έγινε κόκκινο και γεμάτο κηλίδες, δεν μπορούσε να σταματήσει. Δεν ήθελε καμία παρηγοριά» είπε ο πατέρας της. «Πήγε κάτω από το πάπλωμα, σκεπάστηκε και έκλαιγε ήσυχα».

Δείτε το βίντεο





ΠΗΓΗ