Περίπου 171.300 ασθενείς ταξίδεψαν εκτός πολιτείας για αμβλώσεις πέρυσι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις στοιχείων από το Ινστιτούτο Guttmacher. Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την ακύρωση του νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έχουν περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση στην αναπαραγωγική περίθαλψη σε όλες τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο αμβλώσεις που παρείχαν κλινικοί γιατροί πραγματοποιήθηκαν σε πολιτείες χωρίς πλήρη απαγόρευση το 2023, το πρώτο πλήρες έτος μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός «ιατρικών τουριστών» εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Τα ταξίδια εκτός πολιτείας για αμβλώσεις, μεταξύ άλλων για τη διαδικασία ή για την απόκτηση χαπιών άμβλωσης, υπερδιπλασιάστηκαν από το 2020 έως το 2023.

Πολιτείες όπως το Ιλινόι και η Φλόριντα που συνορεύουν με εκείνες με αυστηρά όρια αμβλώσεων είδαν μεγάλες μετακινήσεις ασθενών στις κλινικές τους, καθώς λειτουργούσαν ως ασφαλή καταφύγια για τους ασθενείς μετά τη λήξη της ισχύος του νόμου.

Η Φλόριντα έχει έκτοτε θεσπίσει έναν νέο νόμο περί αμβλώσεων – έναν από τους αυστηρότερους στη χώρα – που έχει αλλάξει δραματικά τον ρόλο της ως καταφύγιο για τους ανθρώπους που αναζητούν περίθαλψη στον αμερικανικό Νότο. Πάνω από 37.000 άνθρωποι πήγαν στο Ιλινόις για να κάνουν άμβλωση πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η πολιτεία επιτρέπει τις αμβλώσεις πριν από τη βιωσιμότητα του εμβρύου, χονδρικά την 24-26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το 63% των αμβλώσεων στη χώρα γίνονται χάρη σε φάρμακα, είτε σε κλινική, είτε με ταχυδρομική αποστολή, χάρη σε κανονισμό του FDA που κατήργησε την αυτοπρόσωπη παραλαβή.

Αύξηση 11,5% στις πολιτείες που επιτρέπουν την άμβλωση – 5.425 νομοθετικές πράξεις από το 2023

Άλλοι 15.800 ασθενείς πήγαν στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση μέχρι τις 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Περίπου 14.900 άτομα ταξίδεψαν στο Νέο Μεξικό για άμβλωση, μια πολιτεία που δεν επιβάλλει περιορισμούς στην χρονική περίοδο.

Οι γυναίκες που διανύουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις για να κάνουν άμβλωση είναι πιο πιθανό να προέρχονται από περιφέρειες με χαμηλότερα εισοδήματα και πιο διαφορετικούς πληθυσμούς, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο (Center for American Progress).

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη υπόθεση που σχετίζεται με τις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade πριν από δύο χρόνια, διατηρώντας ουσιαστικά την πρόσβαση στις φαρμακευτικές αμβλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 63% των αμβλώσεων στη χώρα.

Τα χάπια συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο μέσω διαδικτύου και αποστέλλονται ταχυδρομικώς στις ασθενείς, αφού ο FDA κατάργησε την απαίτηση να παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 5.425 νομοθετικές πράξεις που αφορούσαν το δίκαιωμα στην άμβλωση πάρθηκαν από το 2023 και έπειτα. Δεκατέσσερις από τις Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.



ΠΗΓΗ