Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Μετά τη συνάντηση, η κυρία Ολγκίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι η πρώτη της συνάντηση με τους ηγέτες, στο πρώτο της ταξίδι στο νησί, αφότου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθών τής ζήτησε να γίνει η προσωπική του απεσταλμένη, ώστε να εξετάσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.

Πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένη για αυτό, σημειώνοντας ότι και η ίδια προέρχεται από μια χώρα όπου υπήρχαν συγκρούσεις (σ.σ. Κολομβία) και πως η ίδια αποτέλεσε μέρος της ομάδας που πέτυχε συμφωνία ειρήνευσης.

«Πιστεύω ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ό,τι μπορώ για μια λύση στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά τη συνάντηση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Και προσέθεσε: «Έχουμε επαναλάβει την προσήλωσή μας να προσέλθουμε σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, με ειλικρινή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ωφέλιμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών».

Τατάρ: Πρέπει να γίνει δεκτή η κυριαρχία μας

Αργότερα, η Μαρία Ολγκίν συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επέμεινε στις τουρκοκυπριακές θέσεις περί αναγνώρισης της «κυριαρχίας» των κατεχομένων.

«Αν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα αποδεχόταν μια τριμερή συνάντηση, στο πλαίσιο των επαφών τής Μαρία Ολγκίν, ο Τατάρ απάντησε: «Δεν αποδεχθήκαμε μια τέτοια συνάντηση, γιατί θα θεωρούνταν σαν να είχαμε αποδεχθεί μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».



ΠΗΓΗ