Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα δεν κάνουν διακρίσεις όσον αφορά τις απώλειες αμάχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από ισραηλινή εφημερίδα.

Η ανάλυση της Haaretz δημοσιεύτηκε ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έδιναν μάχη για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Γάζα το Σάββατο, βομβαρδίζοντας τη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας, ενώ πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, μια πόλη στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους κατοίκους της Γάζας να βρουν καταφύγιο.

Ο πλήρης απολογισμός των νεκρών από τις τελευταίες 24 ώρες δεν ήταν σαφής, αλλά το κύριο νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, στο Ντέιρ αλ-Μπάλα, ανέφερε ότι παρέλαβε 71 πτώματα και 62 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στην κύρια νότια πόλη Χαν Γιουνίς

Η ανάλυση της Haaretz διαπίστωσε ότι σε τρεις προηγούμενες εκστρατείες στη Γάζα, κατά την περίοδο 2012-22, η αναλογία των θανάτων αμάχων προς το σύνολο των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές κυμαινόταν γύρω στο 40%. Η αναλογία αυτή μειώθηκε στο 33% σε μια εκστρατεία βομβαρδισμών νωρίτερα φέτος, που ονομάστηκε Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος, σύμφωνα με τον Guardian.

Η μελέτη επιβεβαιώνει μια έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 ημέρες από δύο άλλες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το περιοδικό +972 και το Local Call, η οποία διαπίστωσε ότι το Ισραήλ στόχευε σκόπιμα οικιστικά τετράγωνα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον των ηγετών της Χαμάς.

Η στάση των ΗΠΑ και το βέτο

Οι αριθμοί θα αποτελέσουν δυσάρεστη ανάγνωση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμια κριτική και απομόνωση επειδή άσκησε βέτο στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή.

Από την έναρξη του πολέμου, που προκλήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τις ισραηλινές δυνάμεις να είναι πιο… διακριτικές στην επιλογή των στόχων και έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είναι «δεκτικές» στις αμερικανικές συμβουλές, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν «συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου» συνεχίζοντας να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική υποστήριξη. Ο Paul O’Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: »Με αυτό το βέτο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γυρίζει ντροπιαστικά την πλάτη στον τεράστιο πόνο των αμάχων, τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών και την πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»».

Μπροστά στην παγκόσμια κριτική, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν τον ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην προώθηση των ανθρωπιστικών παραδόσεων στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αίγυπτο την Παρασκευή μεταφέροντας σχεδόν 26.000 κιλά (57.000 λίβρες) τροφίμων, νερού και φαρμάκων με προορισμό τη Γάζα.



ΠΗΓΗ