Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε 300 φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα, απελευθερώνοντας 150 Παλαιστίνιους σε αντάλλαγμα για 50 ομήρους.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προβλέπει τετραήμερη παύση των μαχών, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Πέντε ημέρες αναμένεται να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 παιδιών και 13 γυναικών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας

Ωστόσο, αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα επιμένουν ότι η συμφωνία δεν είναι οριστική μέχρι να συμφωνηθεί επίσημα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 γυναίκες και παιδιά ως ομήρους, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επέτρεπε επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε μια παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δημείωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.



ΠΗΓΗ