Ο ιστότοπος IsraelGives επιτρέπει στους κατοίκους των ΗΠΑ να δωρίσουν εκατομμύρια σε παραστρατιωτικές ομάδες, μονάδες του IDF και εποίκους

Μια ισραηλινή πλατφόρμα crowdfunding, η IsraelGives, επέτρεψε στους κατοίκους των ΗΠΑ να δωρίσουν εκατομμύρια δολάρια από τις 7 Οκτωβρίου σε σκοπούς που περιλαμβάνουν παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, παραστρατιωτικές ομάδες και μονάδες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) που λειτουργούν σήμερα στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παραδοσιακά, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των Ισραηλινών από τις ΗΠΑ είναι οι (τηλε-)Ευαγγελιστές, οι οποίοι κάνουν μεγάλες δωρεές στον εκλεκτό λαό του Θεού

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ορισμένες από αυτές τις εκστρατείες μπορεί να είναι παράνομες σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά αυτό σπάνια επιβάλλεται στους δωρητές για ισραηλινούς σκοπούς.

Η βομβαρδισμένη φάτνη της Βηθλεέμ, ένα installation βγαλμένο από την φρίκη του πολέμου.

Πληρώνεις για τον πόλεμο και αποκτάς φοροελαφρύνσεις!

Ενώ έχουν αναφερθεί στο παρελθόν συνεισφορές από πλούσιους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή ιδιώτες των ΗΠΑ σε παράνομους εποικισμούς, η καθιερωμένη πλατφόρμα crowdfunding του IsraelGives, η οποία συνδέεται με ένα διεθνές δίκτυο συνδεδεμένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μπορεί να επιτρέψει σε μικρότερους δωρητές στις ΗΠΑ και όχι μόνο, να διεκδικήσουν φορολογικές εκπτώσεις για κεφάλαια που συντηρούν τον πόλεμο και τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη.

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω μιας κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλείται από τις επιθέσεις των IDF που σκοτώνουν αμάχους στη Γάζα και αυξανόμενων εκστρατειών στις ΗΠΑ για την επιβολή νόμων που θα έπρεπε να εμποδίζουν τους αμερικανικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να χρηματοδοτούν παράνομους εποικισμούς.

Η IsraelGives είναι μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2009 από τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες Jonathan Ben-Dor και Joseph Gitler, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας και την παρακολούθηση του τεχνολογικού τομέα Crunchbase.

Επιτρέπει στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο Ισραήλ να ζητούν χρήματα σε μια πλατφόρμα που είναι παρόμοια με το GoFundMe και άλλες επιχειρήσεις crowdfunding, όπου οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων και να θέσουν έναν στόχο συγκέντρωσης χρημάτων και οι δωρητές μπορούν να καταγράψουν το όνομά τους, το ποσό της ατομικής τους δωρεάς ή την τοποθεσία τους στη σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων.

Η χρηματοδότηση εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ενέχει και νομικές ευθύνες προς πλατφόρμες και ιδιώτες.

Εδώ οι καλές φορολογικές εκπτώσεις

Ένα δίκτυο συνεργαζόμενων μη κερδοσκοπικών οργανισμών – οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ως στέλεχος τον συνιδρυτή Jonathan Ben-Dor – επιτρέπει φορολογικές εκπτώσεις για δωρεές προς ισραηλινούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τους κατοίκους των ΗΠΑ, του Καναδά, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Διαχειρίζεται επίσης ένα ταμείο συμβουλευόμενων δωρητών, ένα είδος μη κερδοσκοπικής οντότητας που έχει επικριθεί ευρέως, μεταξύ άλλων, για την απόκρυψη ροών «σκοτεινού χρήματος» προς δεξιούς σκοπούς.

Η εταιρεία φιλοξενεί καμπάνιες crowdfunding σε διάφορους ξεχωριστούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων των israelgives.org, fundme.org.il και israeltoremet.org. Το 2020, ο Ben-Dor ήταν ο μοναδικός ιδρυτής της Giving Technology Inc, η οποία παρέχει ένα σύστημα διαχείρισης πελατών για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ο Guardian εντόπισε τουλάχιστον 450 εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων που είναι επί του παρόντος ζωντανές στον ιστότοπο. Περίπου 204 από αυτές, που ξεκίνησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, ζητούσαν δωρεές για τακτικό εξοπλισμό ή υλικοτεχνική υποστήριξη. Οι δικαιούχοι που κατονομάστηκαν περιλάμβαναν τις IDF, μεμονωμένες μονάδες IDF ή παραστρατιωτικές διμοιρίες που υπάγονται σε συγκεκριμένες ισραηλινές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που υπάγονται σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης παράνομους, αλλά η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τον Ιούνιο σχέδια για την επέκταση της κατασκευής τους.

Όλοι αυτοί οι έρανοι φαίνεται να ζητούν χρηματοδότηση για παραστρατιωτικές μονάδες που συνδέονται με τους οικισμούς Shavei Shomron και Ma’on.

Χρηματοδότηση των παραστρατιωτικών ομάδων που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στη Δυτική Όχθη

Μετά τη μετατροπή σε ποσά σε δολάρια ΗΠΑ με τις τιμές της αγοράς κατά τη στιγμή της αναφοράς, ο Guardian διαπίστωσε ότι οι δωρητές είχαν υποσχεθεί (σ.σ. στην ορολογία κάθε αντίστοιχης πλατφόρμας γνωστό ως «pledge») 5,3 εκατ. δολάρια σε στρατιωτικούς, παραστρατιωτικούς ή εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των δωρητών ανέφερε ότι είναι κάτοικοι των ΗΠΑ. Οι εκστρατείες που συγκέντρωσαν χρήματα ειδικά για παράνομους οικισμούς περιλάμβαναν εκστρατείες για την υποστήριξη των Efrat, Tene (που ονομάζεται Tene Omarum από τους εποίκους), Shavei Shomron και Ma’on (που ονομάζεται επίσης Havat Ma’on). Όλοι αυτοί οι έρανοι φαίνεται να ζητούν χρηματοδότηση για παραστρατιωτικές μονάδες που συνδέονται με τους οικισμούς.

Η «Εκστρατεία έκτακτης ανάγκης για την ομάδα ασφαλείας του Havat Ma’on», για παράδειγμα, παρουσιάζει βίντεο που περιλαμβάνει πλάνα από ένοπλους εποίκους που υποβάλλονται σε εκπαίδευση μάχης.

Στο αντίγραφο της εκστρατείας, οι έποικοι υπόσχονται να «σταθούν αποφασιστικοί απέναντι στον σκληρό εχθρό που απειλεί την ύπαρξή μας ως Εβραίοι στη Γη του Ισραήλ» και υπόσχονται: «Θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ύπαρξή μας εδώ και να καταστήσουμε σαφές στους εχθρούς μας ότι δεν πρέπει να τα βάλουν μαζί μας!».

Η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει πάνω από 7.700 δολάρια κατά τη στιγμή της αναφοράς και στους δωρητές περιλαμβάνονται άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως κάτοικοι πολιτειών των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα, το Ιλινόις, η Νέα Υόρκη και η Πενσυλβάνια. Το Μαόν, που ιδρύθηκε το 1980, είναι ένας οικισμός-προκεχωρημένο φυλάκιο 600 ατόμων στο ακραίο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το IsraelGives, «ο κύριος δικτυακός τόπος για δωρεές στο Ισραήλ», είναι ένας «ουδέτερος μεσίτης, που διευκολύνει τις δωρεές σε οποιονδήποτε από τους 50.000 εγγεγραμμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του Ισραήλ».

«Δεν έχουμε καμία νομική ευθύνη, είμαστε ουδέτερος μεσίτης»

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή: «Το φυλάκιο Havat Ma’on έχει ιστορικό βίαιης παρενόχλησης Παλαιστινίων που εργάζονται στη γη κοντά στο φυλάκιο και στον παράνομα κατασκευασμένο δρόμο πρόσβασης των εποίκων».

Αυτό συνεχίστηκε και μετά την 7η Οκτωβρίου.Στις 13 Οκτωβρίου, η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Teselem κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έναν έποικο της κοινότητας να πυροβολεί εξ επαφής έναν Παλαιστίνιο με ένα όπλο τύπου AR στο γειτονικό χωριό Tawani, ενώ ένας στρατιώτης των IDF παρακολουθούσε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν το βίντεο. Ο Guardian επικοινώνησε με το IsraelGives για να ρωτήσει αν ανησυχεί για την έκθεση των διεθνών δωρητών σε νομική ευθύνη, αναφέροντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τον έρανο του Ma’on και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Jonathan Ben-Dor απάντησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έγραψε ότι το IsraelGives, «ο κύριος δικτυακός τόπος για δωρεές στο Ισραήλ», είναι ένας «ουδέτερος μεσίτης, που διευκολύνει τις δωρεές σε οποιονδήποτε από τους 50.000 εγγεγραμμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του Ισραήλ».

Ο Ben-dor δήλωσε ότι ο ιστότοπος υποστηρίζει «οργανώσεις για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, έργα ανθρωπιστικής βοήθειας και κινήματα για την προώθηση της δημοκρατίας, παράλληλα με θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες – άλλες αριστερές, άλλες δεξιές (άλλες εβραϊκές, άλλες αραβικές)».

Πρόσθεσε: «Διευκολύνουμε επίσης τις διεθνείς δωρεές σε αυτούς τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όταν ο οργανισμός και ο σκοπός και η αποστολή του είναι σύμφωνοι με τη νομοθεσία των ΗΠΑ (φιλανθρωπική ισοδυναμία)», μια αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές της Εφορίας που απαιτούν από τους Αμερικανούς δωρητές να αποδεικνύουν «την καλή πίστη ότι ένας ξένος οργανισμός είναι μια επιλέξιμη δημόσια φιλανθρωπική οργάνωση».

Η προφανής επιφυλακτικότητα του Ben-dor έρχεται σε αντίθεση με μια μακρόχρονη ιστορία κατά την οποία ορισμένοι λένε ότι οι δωρεές των ΗΠΑ σε ισραηλινές οργανώσεις που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες έχουν συναντήσει ελάχιστες κυρώσεις.

«Δεν θα τους χρηματοδοτήσουμε για τους λόγους που μας παραθέτετε»

Ο Ben-dor έγραψε ότι η καμπάνια Ma’on «δημιουργήθηκε αυτόματα στην πλατφόρμα μας μέσω ενός προγράμματος σε καιρό πολέμου που σχεδιάστηκε για την παροχή επείγουσας βοήθειας σε κοινότητες και οικογένειες που επλήγησαν άμεσα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ότι «πριν από την αποδέσμευση κεφαλαίων σε οποιαδήποτε εκστρατεία, η εκστρατεία και οι χρηματοδότες της περνούν από μια εκτεταμένη διαδικασία (σ.σ. KYC, Know Your Customer – γνωρίστε τον πελάτη σας) και συμμόρφωσης».

Ο Ben-dor κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο έρανος της Ma’on «δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, εγκριθεί ή χρηματοδοτηθεί και εκ πρώτης όψεως δεν είναι ένας σκοπός που θα υποστηρίξουμε, για τους προαναφερθέντες λόγους». Ο Guardian έστειλε πρόσθετες ερωτήσεις στον Ben-Dor σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι δωρεές προς τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης δεν θα συμμορφώνονταν με την αμερικανική νομοθεσία, αλλά δεν απάντησε.

Ο Guardian επικοινώνησε επίσης με την αμερικανική εφορία με γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν έλαβε απάντηση πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Οι δωρεές των ΗΠΑ σε ισραηλινές οργανώσεις που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες έχουν συναντήσει ελάχιστες κυρώσεις

Η προφανής επιφυλακτικότητα του Ben-dor έρχεται σε αντίθεση με μια μακρόχρονη ιστορία κατά την οποία ορισμένοι λένε ότι οι δωρεές των ΗΠΑ σε ισραηλινές οργανώσεις που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες έχουν συναντήσει ελάχιστες κυρώσεις. Η Diala Shamas είναι ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (CCR), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των χουντικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είπε ότι ενώ οι δωρεές σε κοινότητες όπως η Ma’on, «είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσαν να είναι παράνομες σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, το πρόβλημα ήταν πάντα η επιβολή».

Πιστεύει ότι οι γενικοί εισαγγελείς θα μπορούσαν να ασκήσουν ποινική δίωξη για δωρεές που χρηματοδοτούν παράνομες πράξεις και η Εφορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβάλει τους δικούς της κανόνες περί ισοδυναμίας, αλλά «οι ισραηλινοί σκοποί απολάμβαναν πλήρη ατιμωρησία».

Ωστόσο, επεσήμανε πρωτοβουλίες, όπως το λεγόμενο νομοσχέδιο «Not on Our Dime», που υποστηρίζεται από το CCR και άλλες οργανώσεις και βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον της πολιτειακής βουλής της Νέας Υόρκης, το οποίο «διευκρινίζει ότι η χρηματοδότηση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας… είναι παράνομη», σύμφωνα με έναν ιστότοπο της εκστρατείας.

Άλλες εκστρατείες του IsraelGives επιδίωξαν κεφάλαια για τακτικό εξοπλισμό για τακτικές και εφεδρικές μονάδες του IDF, και όλες έχουν απολαύσει συνεισφορές από κατοίκους των ΗΠΑ.

Ένας ιερέας ανάβει κερί μπροστά από το χριστουγεννιάτικo installation μιας φάτνης με φιγούρες που στέκονται ανάμεσα σε χαλάσματα περιτριγυρισμένες από συρματόπλεγμα, έξω από την εκκλησία της Γέννησης, για την υποστήριξη της Γάζας, στην πλατεία Manger στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Βοηθήστε έναν φτωχό κομάντο

Μία από αυτές είχε συγκεντρώσει 25.443 δολάρια για το «Ίδρυμα Φίλων Maglan», το οποίο ανέφερε ότι οι δωρητές «θα συνεισφέρουν απευθείας στο Maglan, μια ειδική μονάδα επίλεκτων κομάντος των ειδικών δυνάμεων του IDF που ιδρύθηκε για να επιχειρεί πίσω από τις εχθρικές γραμμές». Ένας άλλος είχε συγκεντρώσει 2.994 δολάρια για ελεύθερους σκοπευτές που ανήκουν στην 906η ταξιαρχία πεζικού – μία από τις έξι τακτικές μεραρχίες πεζικού που πολεμούν στη Γάζα – ζητώντας μεταξύ άλλων τρία drones DJI Mavic 3. Ένας άλλος ξεκινούσε: «Οι στρατιώτες της πολυδιάστατης μονάδας IDF … σας προτρέπουν να κάνετε δωρεές ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν πρόσθετο ειδικό τακτικό εξοπλισμό» για να συμπεριλάβουν «22 γιλέκα καταδρομέων».

Πολλοί από τους εράνους των IDF, ωστόσο, ζητούσαν χρήματα για τυπικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, ένας έρανος για τους εφέδρους της 636ης μονάδας πληροφοριών πεδίου του στρατού παρακαλούσε: «χρειαζόμαστε πρόσβαση σε βασικό τακτικό εξοπλισμό, όπως κράνη φακούς και μπότες». Η μονάδα αυτή φέρεται να έχει εμπλακεί άμεσα σε μάχες στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.

Η Λάρα Φρίντμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και πρώην διπλωμάτης, δήλωσε ότι τέτοιου είδους έρανοι μαρτυρούν την πίεση που υφίσταται ο στρατός του Ισραήλ.  «Βρισκόμαστε στο Δεκέμβριο του 2023 και ακούγεται ότι τμήματα των IDF ουσιαστικά ικετεύουν για βασικό εξοπλισμό, κάτι που είναι εντυπωσιακό», είπε. Ο Σάμας, ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι το «ιστορικό της πλήρους ατιμωρησίας» του Ισραήλ όσον αφορά την επιβολή του διεθνούς δικαίου μπορεί να παρασύρει τους δωρητές σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν απίστευτα επικίνδυνο χώρο για να δίνει κανείς», είπε, αλλά όσοι δίνουν στο Ισραήλ δεν φαίνεται να υπόκεινται «στο επίπεδο αξιολόγησης του κινδύνου που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι όταν δίνουν σε άλλα μέρη υψηλού κινδύνου, είτε πρόκειται για τη Σομαλία, το Αφγανιστάν ή τους Παλαιστίνιους στη Γάζα».

Πηγή: Guardian



ΠΗΓΗ